Gembercake tulband met sinaasappelicing

Ik wilde al zo lang een gembercake maken en nu is het er eindelijk van gekomen. Het is een echte winterse cake en vanwege de feestmaand heb ik hem in een tulband cakevorm gebakken. Het is een heerlijke smeuïge en feestelijke gembercake tulband met sinaasappelicing geworden.

 

Gembercake

 

Gembercake oftewel gingerbread wordt veel in Engeland en Amerika gebakken met de feestdagen. Als je de cake bakt, ruikt het ook echt naar de feestmaand in je keuken. De heerlijke geuren van de specerijen komen je tegemoet. Als je daar geen zin in de feestelijke maand van krijgt, dan weet ik het niet meer.
Ben je gek op gember, dan is dit echt jouw verwennerij.

 

Melasse

 

In de Engelse en Amerikaanse recepten van gingerbread staat altijd molasses of ook wel blackstrap molasses als ingrediënt genoemd. Dit is een essentieel ingrediënt voor deze cake. Wij kennen het als melasse. Dit is bijna niet in onze supermarkten te vinden. Melasse blijft over bij het maken van suiker uit suikerriet. Dit werd vroeger als afvalproduct gezien, maar tegenwoordig wordt het bewerkt zodat wij het gebruiken kunnen. Het is zelfs een gezond bijproduct, het zit namelijk vol met mineralen. Het is een dikke stroop, waarvan er hele zoete tot zelfs bittere varianten (blackstrap molasses) van zijn.
Je zult het product wel online kunnen vinden.
Ik heb de ouderwetse keukenstroop hiervoor in de plaats gebruikt.

 

Icing

 

De icing gemaakt van poedersuiker en een beetje sinaasappelrasp en -sap geeft de cake nog meer smaak. Het is simpel te maken, meng de ingrediënten met elkaar tot je een papje hebt wat je over de cake kunt lepelen.
Om het helemaal feestelijk te maken serveer je er nog een paar cranberries op.

 

Tips:

 

Serveer de cake bij de koffie of thee, of zelfs als nagerecht met een bolletje ijs en/of een dot slagroom.
Deze cake blijft ongeveer twee weken goed in een afgesloten bak.
De smaak wordt zelfs beter na een paar dagen.
En ik heb nog een heerlijke en feestelijke tulband voor je, namelijk deze Tulband met cranberries, chocola en hazelnoten of deze Porter cake.

 

Recept Gembercake tulband met sinaasappelicing:

Gembercake tulband met sinaasappelicing. Wat een heerlijke en feestelijke cake is dit, vol smaak door de gember en specerijen die erin gaan.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 55 minuten
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans, Engels
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 1 potje (240 gr) stemgember
  • 100 gr gembersiroop
  • 120 gr keukenstroop
  • 250 ml volle melk
  • 225 gr zelfrijzend bakmeel
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 el gemberpoeder
  • 1 el kaneelpoeder
  • 1 el koekkruiden
  • snufje zout
  • 115 gr zachte roomboter + extra
  • 115 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 1 ei (L)
  • 50 gr poedersuiker
  • 1 el sinaasappelrasp
  • 1-2 el sinaasappelsap

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 170˚C.
  • Vet een tulband bakvorm of cakevorm in met een klont roomboter.
  • Haal de gemberbolletjes uit de siroop en rasp ze. Doe de gembersiroop in een pannetje. Doe daar de keukenstroop en volle melk bij en verwarm dit al roerend op middelhoog vuur.
  • Meng de bloem met de bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, koekkruiden en zout in een grote kom.
  • Klop de boter in een andere kom luchtig met de bruine basterdsuiker. Voeg dan het ei toe en mix dit door het botermengsel. Meng het bloemmengsel en als laatste de gemberrasp hierdoor.
  • Giet dan de warme siroop erbij en mix dit door elkaar (niet te lang mixen). Het wordt een vrij dun beslag.
  • Giet het beslag in de tulbandvorm en zet het in de oven. Bak de cake in 45-55 minuten gaar.
  • Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, haal het dan uit de oven.
  • Laat de cake afkoelen voordat je hem op een bord stort.
  • Icing: meng de poedersuiker met de sinaasappelrasp en een lepel sinaasappelsap tot je de gewenste dikte hebt. Voeg eventueel nog wat sap toe om het dunner te maken.
  • Lepel de icing over de afgekoelde cake.

2 reacties

  1. Hoi, ik mis waar ik die geraspte gember erin moet doen. Heb hem er maar samen met de gesmolten keukenstroop tegelijk gedaan, ben heel benieuwd, het beslag is in elk geval lekker.

  2. Hoi Cees, je hebt helemaal gelijk. De gember gaat er als laatste doorheen. Dankjewel en ik hoop dat de cake ook lekker was. Met culinaire groet, Hanneke

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating