Gembercake tulband met sinaasappelicing. Wat een heerlijke en feestelijke cake is dit, vol smaak door de gember en specerijen die erin gaan.
Voorbereidingstijd 15 minuten min
Bereidingstijd 55 minuten min
Totale tijd 1 uur uur 10 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten, Zoete lekkernijen
Keuken Amerikaans, Engels
- 1 potje (240 gr) stemgember
- 100 gr gembersiroop
- 120 gr keukenstroop
- 250 ml volle melk
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 tl bakpoeder
- 1 el gemberpoeder
- 1 el kaneelpoeder
- 1 el koekkruiden
- snufje zout
- 115 gr zachte roomboter + extra
- 115 gr donkerbruine basterdsuiker
- 1 ei (L)
Icing
- 50 gr poedersuiker
- 1 el sinaasappelrasp
- 1-2 el sinaasappelsap
Verwarm de oven voor op 170˚C.
Vet een tulband bakvorm of cakevorm in met een klont roomboter.
Haal de gemberbolletjes uit de siroop en rasp ze. Doe de gembersiroop in een pannetje. Doe daar de keukenstroop en volle melk bij en verwarm dit al roerend op middelhoog vuur.
Meng de bloem met de bakpoeder, gemberpoeder, kaneelpoeder, koekkruiden en zout in een grote kom.
Klop de boter in een andere kom luchtig met de bruine basterdsuiker. Voeg dan het ei toe en mix dit door het botermengsel. Meng het bloemmengsel en als laatste de gemberrasp hierdoor.
Giet dan de warme siroop erbij en mix dit door elkaar (niet te lang mixen). Het wordt een vrij dun beslag.
Giet het beslag in de tulbandvorm en zet het in de oven. Bak de cake in 45-55 minuten gaar.
Controleer met een satéprikker of de cake gaar is, haal het dan uit de oven.
Laat de cake afkoelen voordat je hem op een bord stort.
Icing: meng de poedersuiker met de sinaasappelrasp en een lepel sinaasappelsap tot je de gewenste dikte hebt. Voeg eventueel nog wat sap toe om het dunner te maken.
Lepel de icing over de afgekoelde cake.