Ik wilde al zo lang vegetarische bhaji burgers maken, maar het was er nog nooit van gekomen. Maar toen ik de Cheese Rebelz Yellow burgers naturel mocht ontvangen in een foodybox van Kroon op het Werk, wist ik ineens dat ik deze twee ging combineren. Het is een te lekkere gegrilde kaas en uien bhaji burger geworden. Tjonge wat hebben wij ervan gesmuld!
Cheese Rebelz Yellow burger naturel*
Deze Yellow burgers worden gemaakt van echte kaas. En die kaas smelt niet, daarom zijn deze echte kaasburgers zo geschikt om te bakken of te grillen op de barbecue. Ze zijn super snel klaar, je kunt ze bakken zonder olie en het is een ideaal vleesvervanger voor de flexitariër en voetreis. Daarnaast bevatten de burgers veel eiwitten en zitten er geen kunstmatige toevoegingen in. Ze zijn ook niet gepaneerd, zoals sommige kaasburgers.
Er zijn vier soorten kaasburgers, naturel, chili, kruiden en geitenkaas. De geitenkaas heb ik ook al eens mogen ontvangen en daar heb ik een Geitenkaasburger met pestomayonaise van gemaakt. En ik moet zeggen dat de geitenkaas wel mijn favoriet is. En voor alle vleeseters, je zult met deze smakelijke kaasburgers het vlees absoluut niet missen.
Bhaji
Een bhaji oftewel uien bhaji is een kruidige en pittige snack uit de Indiase keuken. Het wordt dus meestal gemaakt van uien. De uien worden gemengd in een beslag en daarna gefrituurd. Er bestaan veel variaties op deze populaire streetfood snack. Bahji’s worden meestal als voorgerecht gegeten in een Indiaas restaurant. Hierbij worden dan pappadums en mango chutney geserveerd.
Ik heb er nu een vegetarische burger van gemaakt, een heerlijke combinatie met de gegrilde kaas.
Een gefrituurde snack die hierop lijkt is de pakora.
Tip:
Omdat mangochutney** en bhaji zo’n klassieke combinatie is, heb ik de chutney op het broodje gesmeerd. Deze overheerlijke chutney maak je natuurlijk zelf. Hier vind je mijn recept ervoor. Je kunt de chutney ruim van tevoren bereiden. Deze blijft namelijk heel lang goed in de koelkast.
Recept Gegrilde kaas en uien bhaji burger:
Ingredients
- 500 ml zonnebloemolie
- 100 gr bloem
- 1 el milde currypasta
- Zout
- 50 ml water
- 2 uien
- 4 Yellow cheese burgers*
- 4 broodjes
- 4 el mango chutney**
- 1 zakje groene sla
- 4 el Griekse yoghurt
- 2 takken koriander
- peper en zout
Instructions
- Verwarm de zonnebloemolie in een pan tot 180˚C.
- Maak de saus: meng hiervoor de yoghurt met de fijngehakte koriander en peper en zout.
- Meng in een kom de bloem met de currypasta, zout en water tot een dik papje.
- Pel de uien en snijd ze in flinterdunne ringen en meng dit door het bloempapje. Verdeel het mengsel in vieren en vorm hiervan 4 ballen met je handen.
- Bak ze aan beide kanten goudbruin in de hete olie en druk ze eventueel een beetje plat in de pan.
- Als de bhaji’s helemaal gaar zijn, schep ze dan uit de pan met een schuimspaan en laat ze uitlekken op keukenpapier. Als er geen 4 in de pan passen, dan frituur je er 2 per keer.
- Grill of bak tegelijkertijd de kaasburgers (zonder olie) in een andere bakpan.
- En bak of verwarm de broodjes in een hete oven.
- Snijd de broodjes open en beleg ze met de chutney. Hierop leg je wat sla, dan de kaasburgers en daarop de uien bhaji. Lepel er eventueel wat gekruide yoghurt op.