Chorizo al vino tinto is een eenvoudig Spaans tapasgerecht waarbij je plakjes chorizo in rode wijn stooft, waardoor ze een heerlijke extra smaakboost krijgen. Ze zijn heerlijk om samen met andere tapas te eten als lichte maaltijd of snack. krachtige Spaanse smaken en is ideaal om te serveren als onderdeel van een tapasmenu.
Tapas
Tapas kan je naar eigen smaak samenstellen, maar er zijn een paar klassiekers die je regelmatig op de menukaart zult zien als je Spanje bezoekt. Sommige Spaanse tapas vind je overal in het land, terwijl andere meer regionaal zijn, zoals pinxtos in Baskenland.
Deze chorizo tapas vind je overal in het land. Het is niet zo moeilijk te begrijpen waarom, want het wordt gemaakt met de geliefde chorizo, is makkelijk te maken en smaakt heerlijk.
Spaanse chorizo
Chorizo is absoluut een grote favoriet onder de vele Spaanse varkensvleesproducten en is verkrijgbaar in verschillende varianten. Helaas zijn niet al deze varianten buiten Spanje verkrijgbaar. Maar het is de moeite waard om ze te kennen, zodat je een idee hebt van wat je zoekt.
Het eerste waar je op moet letten is of het pittig of mild is. Chorizo krijgt zijn kleur en een groot deel van de smaak van paprika. Spaanse paprika wordt bijna altijd gerookt en is verkrijgbaar in een milde/zoete of pittige variant. Chorizo picante wordt gemaakt met de pittige (picante) paprika, terwijl chorizo dulce wordt gemaakt met de milde variant.
Beide zijn heerlijk en je kunt ze tot op zekere hoogte door elkaar gebruiken, afhankelijk van wat je lekkerder vindt. Sommige recepten geven echter de een of de ander aan.
Het volgende waar je op moet letten, is de mate van rijping. De overgrote meerderheid van de Spaanse chorizo in het buitenland is volledig geconserveerd, chorizo curado. Deze soort is droog en kan zo gegeten worden. In Spanje en soms elders vind je echter verse (chorizo fresco) of halfgeconserveerde (semi curado). Deze laatste twee zijn zachter en moeten gegaard worden voordat ze gegeten kunnen worden.
Chorizo koken in wijn
Ik weet dat dit misschien een overdosis aan informatie is, maar hopelijk helpt het je om alle etiketten te ontcijferen. Hiervoor ben je op zoek naar verse of halfgedroogde chorizo, bedoeld om te koken. Of je pittig kiest of niet, is aan jou.
Zodra je de chorizo hebt, hoef je hem alleen nog maar in plakjes te snijden, te bakken tot hij knapperig is en dan de wijn, laurierblaadjes, tijm en knoflook toe te voegen. Laat het geheel sudderen zodat alle heerlijke smaken in de chorizo worden opgenomen.
Hoe te serveren
Een van de fijne dingen van tapas is dat je gerechten naar eigen smaak kunt combineren. Brood is hier bijzonder lekker bij, al is het maar puur, om de heerlijke ingekookte wijnsaus op te nemen.
Als je meer van tapas houdt, probeer ik altijd een balans te vinden in mijn keuzes. Een vorm van brood of aardappelen is in Spanje vrijwel verplicht. Als je nog geen gewoon brood hebt, is Pan con tomate (tomatenbrood) een goede keuze.
Omdat dit een erg vleesgerecht is, zou ik er ook iets lichters bij voorstellen, zoals een groentegerecht zoals Padron pepers.
Tips:
- Ik heb een fruitige Spaanse rode wijn gebruikt om de chorizo in te koken.
- De heerlijke Spanish Chorizo die ik mocht ontvangen van Spanish Chorizo Consortium heb ik gebruikt in dit gerecht.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.
Recept Chorizo al Vino Tinto:
Ingrediënten
- 1 el extra vierge olijfolie
- 300 gr chorizo pittig of mild
- 2 teentjes knoflook in dunne plakjes gesneden
- 400 ml rode wijn
- 2 takjes tijm
- 1 laurierblaadje
Instructies
- Snijd de chorizo in gelijke plakken (ongeveer 3 mm dik of iets dikker).
- Verhit de olie in een kleine koekenpan op middelhoog vuur en leg de plakjes chorizo in een enkele laag. Bak ze ongeveer 3-4 minuten tot ze knapperig beginnen te worden en draai ze dan om.
- Bak een paar minuten aan de andere kant en voeg dan de wijn toe aan de pan.
- Voeg de knoflook, tijm en het laurierblaadje erbij.
- Zodra de wijn kookt, zet je het vuur iets lager en laat je het ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot de wijn ongeveer de helft is ingekookt en iets stroperiger is geworden.
- Haal de pan van het vuur en serveer in de koekenpan of een terracotta schaaltje en bestrooi met wat gehakte peterselie.