In de voorjaars Foodybox die ik van Kroon op het Werk mocht ontvangen zaten drie flesje natuurazijn van Tromp & Rueb. De natuurazijn gemaakt van framboos en kardemom heb ik gebruikt voor deze heerlijke Bietjes salade met oesterzwammen.
Natuurazijn
Ik heb een frambozenazijn gebruikt in deze salade. De azijn is gerijpt op frambozen. Hierdoor krijgt het een kruidige en kruidige smaak, wat heel goed samengaat in deze salade. En niet alleen lekker door een salade, maar ook te gebruiken als basis voor een ceviche of om vlees malser te maken.
Ik heb de azijn ook gebruikt om de oesterzwammen in te marineren.
De natuurazijnen zijn niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens goed voor je.
Omdat deze azijn gerijpt is op frambozen, heb ik ook frambozen verwerkt in de salade. Samen met de bietjes is dit een heerlijke combinatie.
Bietjes
Rode bietjes zijn een gezonde groente die het hele jaar verkrijgbaar is. Het rode knolletje heeft een iets zoete en aardse smaak. Je hebt de winterbiet en de zomerbiet die ook wel bosbiet wordt genoemd omdat ze in bosjes verkocht worden. De zomerbiet is iets kleiner dan de winterbiet. Hierdoor kan je het hele jaar bietjes eten en ook omdat ze voorgekookt het hele jaar verkrijgbaar zijn.
Bietjes zijn gezond, ze zijn namelijk rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en ze bevatten weinig calorieën. Redenen genoeg om ze vaker te eten. En ik heb heel veel lekkere recepten met bietjes voor jullie, je vindt ze allemaal op de site.
Van salades, muffins, smoothies, soepen tot stamppot en pasta aan toe.
Ik heb de rode bietjes gepoft in de oven, hoe je dat kunt doen lees je hier. Maar je kunt ook voorgekookte bietjes hiervoor gebruiken.
Oesterzwam
Oesterzwammen hebben een licht aardse smaak en een stevige bite. Hierdoor zijn ze ideaal voor een vegetarische maaltijd.
Oesterzwammen en frambozen lijkt misschien een vreemde combinatie, maar de framboosazijn brengt alles bij elkaar.
Recept Bietjes salade met oesterzwammen:
Ingredients
- 100 gr oesterzwammen
- 2 el olijfolie
- 5 el frambozenazijn*
- 1 tl honing
- 1 sjalot, in dunne ringen
- 1 teentje knoflook, in dunne plakken
- 2 gekookte bietjes
- 1 zakje eikenbladsla
- 75 gr frambozen
- 2 el pompoenpitten
- 3 el olijfolie
- 2 el azijn*
- 1 el honing
- peper en zout
Instructions
- Borstel de oesterzwammen schoon en scheur de grote exemplaren in stukken. Bak ze samen met het sjalotje en knoflook in een bakpan in olie goudbruin.
- Meng ondertussen in een schaal de azijn met de honing. Voeg dan de oesterzwammen, sjalot en knoflook toe en laat dit minimaal een half uur marineren.
- Maak de salade op: Snijd de bietjes in parten of blokjes. Leg de sla over de borden en verdeel de bietjes, oesterzwammen met sjalot en knoflook hierop.
- Leg wat frambozen ertussen en bestrooi met de pompoenpitten.
- Dressing: Meng olijfolie met de azijn en honing, breng dit op smaak met peper en zout. Lepel dit over de salade. Serveer direct.