Aardbeienjam maken

Ik kocht een kilo aardbeien bij mijn groenteboer op de markt en kreeg nog een kilo extra mee. Ja dat zijn wel heel veel aardbeien ….. wat te doen ermee. Omdat ik nog nooit zelf jam gemaakt had van aardbeien, leek me dit wel een goed idee. Gelijk maar een pak geleisuiker gehaald bij mijn super en aan de slag. Met maar een paar ingrediënten kan je dus zelf heerlijke aardbeienjam maken. Ik had van een kilo aardbeien jam gemaakt en dat zijn wel vijf jampotjes vol. Wellicht kan ik iemand anders hier een plezier mee doen. Even een leuk etiket erop plakken en je hebt een homemade cadeautje voor iemand.
Natuurlijk kan je het recept ook halveren en maak je 2 1/2 jampotjes.

Normaliter gebruik je 1 kilo fruit en 1 kilo geleisuiker. Maar omdat aardbeien van zichzelf weinig pectine bevatten om een stevige jam te krijgen, heb ik de verhoudingen iets aangepast.

En wat heb ik nog meer gemaakt met deze aardbeien?

Nou deze heerlijke Aardbeien yoghurtdrank en Aardbeien kruimeltaartje

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Aardbeienjam maken:

 

Aardbeienjam maken. Kom ik met twee kilo aardbeien van de markt. En ze moeten ook nog gelijk verwerkt worden. Nog nooit jam hiervan gemaakt, dus ga ik zelf Aardbeienjam maken vandaag.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Ontbijt, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 850 gr aardbeien
  • 1/2 citroen, rasp en sap ervan
  • 1 kg geleisuiker

Instructies
 

  • Het belangrijkste is dat je gesteriliseerde jampotjes gebruikt. Dit kan je bereiken door de potjes en deksel in een pan met water te doen en dit aan de kook te brengen.
  • Haal ze met een tang eruit en zet ze op een schone theedoek. Of je maakt de potjes schoon in de vaatwasser.
  • Spoel de aardbeien onder de koude kraan schoon. Verwijder de kroontjes en leg ze op vellen keukenpapier om te drogen. Snijd ze dan in stukken.
  • Als de aardbeien droog zijn doe je ze in een grote pan samen met de citroenrasp, -sap en de geleisuiker. Breng het aan de kook en roer de suiker goed door de aardbeien.
  • Zet het vuur middelhoog en laat het mengsel 5 minuten koken. De jam zal gaan schuimen en borrelen (daarom heb je die grote pan nodig).
  • Om te controleren of de jam dik genoeg is, doe je een beetje jam op een schoteltje laat je dit afkoelen. Loopt het er niet meer af, dan is de jam goed. Dan zet je het vuur uit en laat je de pan nog even staan.
  • Verwijder het schuim boven op het mengsel met een schuimspaan. Schep de jam met een grote lepel in de jampotjes en draai de deksels goed dicht.
  • Zet dan alle potten op z'n kop zodat de lucht uit de potjes verdwijnt.
  • Na 5 minuten kan je de potten weer omdraaien en de jam in de potjes laten afkoelen.
  • Deze jam kan ongeveer 6 maanden goed blijven. Als je een pot hebt aangebroken, zet die dan in de koelkast.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating