Aardbeienjam maken. Kom ik met twee kilo aardbeien van de markt. En ze moeten ook nog gelijk verwerkt worden. Nog nooit jam hiervan gemaakt, dus ga ik zelf Aardbeienjam maken vandaag.
Voorbereidingstijd 25 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 35 minuten min
Gang Ontbijt, Zoete lekkernijen
Keuken Nederlands
- 850 gr aardbeien
- 1/2 citroen, rasp en sap ervan
- 1 kg geleisuiker
Het belangrijkste is dat je gesteriliseerde jampotjes gebruikt. Dit kan je bereiken door de potjes en deksel in een pan met water te doen en dit aan de kook te brengen.
Haal ze met een tang eruit en zet ze op een schone theedoek. Of je maakt de potjes schoon in de vaatwasser.
Spoel de aardbeien onder de koude kraan schoon. Verwijder de kroontjes en leg ze op vellen keukenpapier om te drogen. Snijd ze dan in stukken.
Als de aardbeien droog zijn doe je ze in een grote pan samen met de citroenrasp, -sap en de geleisuiker. Breng het aan de kook en roer de suiker goed door de aardbeien.
Zet het vuur middelhoog en laat het mengsel 5 minuten koken. De jam zal gaan schuimen en borrelen (daarom heb je die grote pan nodig).
Om te controleren of de jam dik genoeg is, doe je een beetje jam op een schoteltje laat je dit afkoelen. Loopt het er niet meer af, dan is de jam goed. Dan zet je het vuur uit en laat je de pan nog even staan.
Verwijder het schuim boven op het mengsel met een schuimspaan. Schep de jam met een grote lepel in de jampotjes en draai de deksels goed dicht.
Zet dan alle potten op z'n kop zodat de lucht uit de potjes verdwijnt.
Na 5 minuten kan je de potten weer omdraaien en de jam in de potjes laten afkoelen.
Deze jam kan ongeveer 6 maanden goed blijven. Als je een pot hebt aangebroken, zet die dan in de koelkast.