Zalm met Roergebakken Komkommer

Ik mocht van Love my Salad een primeur ontvangen, namelijk een Aziatische roerbak komkommer. Een komkommer die je kunt (roer)bakken. Nu verwachten jullie waarschijnlijk dat ik er een Aziatisch wokgerecht van zou maken, maar ik heb er iets heel anders van gemaakt, namelijk deze gebakken zalm met roergebakken komkommer en dragon roomsaus. Dit is een heerlijke combinatie geworden kan ik jullie verklappen.

Aziatische wok komkommer

Er bestaan heel veel soorten komkommers in de wereld en deze komkommer komt uit Azië. Een stekelige en stevige komkommer met minder vocht en een stevige huid, waardoor je de komkommer bakken kunt. Tijdens het wokken verliest de komkommer geen vocht en behoudt het zijn stevige structuur. De komkommer is nog lekker knapperig na het bakken en heeft een intense komkommersmaak.
Binnenkort is deze komkommer te koop in de AH XL, groentespeciaalzaken en bij de Ekoplaza. Probeer het eens!
Mocht je deze komkommer (nog) niet kunnen vinden, vervang het dan door courgette.

Zalm

Als je zelf thuis vis wilt bakken dan is zalm een goede keuze. Deze vette vis is niet alleen heel erg lekker maar ook nog een supergezond. Het is een geweldige Omega-3 bron, daarnaast is zalm rijk aan heel veel verschillende vitamines B, selenium, kalium en eiwitten. Goede reden om regelmatig een lekker stukje zalm te eten.
Let wel bij het kopen van de zalm dat het een ASC of MSC Keurmerk heeft.
Het ASC-keurmerk staat voor verantwoord gekweekte vis en het MSC-keurmerk staat voor duurzaam gevangen vis.

Zalm kan je op heel veel manieren bereiden, van bakken, stomen, pocheren, konfijten, roosteren in de oven of op de barbecue. Ik koop meestal zalm met huid, dat vind ik wat makkelijker om te bakken. Je bakt het namelijk eerst een tijdje op de huid, hierdoor kan je precies zien aan de zijkant van de vis hoever gaar deze is. Op het laatst draai je de vis voorzichtig om en bakt de andere kant nog even. Het lekkerst vind ik is als de vis nog een klein beetje glazig is vanbinnen (zie foto in gallery). Bak de vis vooral niet te ver door, dan wordt de zalm droog.

Dragon

Dit kruid is de koning onder de groene kruiden. Het heeft een lichte anijsachtige smaak. Dragon is bekend van de Franse bearnaisesaus. Maar dragon kan je ook bij heel veel andere gerechten gebruiken. Zo ook in deze heerlijke gerecht met zalm. Het kruid gaat ook heel goed samen met vis, kip, eieren, in een aardappelsalade of (lams)vlees.
In ons land is dragon vooral bekend in de kruidenazijn.
Omdat dragon en vis zo goed samengaan, heb het in dit gerecht verwerkt.
Je kunt ook dille, peterselie, bieslook of lente-ui hiervoor in de plaats nemen als je geen dragon kunt vinden.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Zalm met roergebakken komkommer:

Zalm met roergebakken komkommer. Er is iets nieuws op de markt, namelijk Aziatische wok komkommers en daar heb ik dit heerlijke gerecht van gemaakt.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 20 minuten
Gang Hoofdgerechten, Makkelijke maaltijd, Vis
Keuken Nederlands
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 2 zalmfilets
  • olijfolie
  • 1 wok komkommer
  • 10 gr dragon
  • 50 ml room
  • peper en zout

Instructies
 

  • Spoel de komkommer af en dep het droog. Snijd de komkommer doormidden en dan in schuine plakken. Haal de dragonblaadjes van de stengel en hak dit fijn.
  • Bestrooi de zalm met zout. Laat een bakpan met een eetlepel olijfolie (niet te) heet worden en leg de zalm met de huidzijde in de pan.
  • Bak hem op middelhoog vuur ongeveer 5-7 minuten op deze kant op middelhoog vuur.
  • Als de garing halverwege is, zet je het vuur uit en draai je de vis voorzichtig om en laat je de zalm aan deze kant nog kort garen.
  • Roerbak ondertussen in een andere pan de komkommer in een scheutje olijfolie. Doe de room en dragon er dan bij en laat iets inkoken. Breng op smaak met peper en zout.
  • Lepel de komkommer inclusief roomsaus op de borden en leg hier de zalm op. Garneer eventueel met een takje dragon.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating