Kipfilet gevuld met brie en cranberrycompote

Dit is een leuk recept voor een dinertje thuis of voor de komende feestdagen. Je kunt alles een dag vooraf bereiden zodat je op de avond zelf bijna geen werk er aan hebt.

Kipfilets vullen is even een trucje, maar het is echt niet moeilijk. De kunst is om de kipfilet in de lengte doormidden te snijden en dan helemaal plat te slaan waardoor je een hele grote filet hebt en deze makkelijk kunt vullen. Als jou dit te moeilijk of spannend lijkt, sla dan de hele kipfilet zodanig plat dat je een dunne filet overhoudt. Je zult dan iets langer moeten slaan om een mooie dunne platte filet te krijgen.

Als je dit eenmaal onder de knie hebt, kan je de filets met allerlei andere heerlijkheden vullen. Gebruik bijvoorbeeld een andere kaas, gedroogd fruit en andere noten. Je kunt de kipfilets omwikkelen met ontbijtspek of een rauwe ham.
Door de filets in de oven te bakken, krijg je een mooie sappige kipfilet.

Erbij

Ik heb de kipfilets geserveerd met roergebakken pompoenblokjes en kastanjes. Hiervoor snijd je een pompoen in kleine blokjes en bakt deze in een klont roomboter en een scheutje olijfolie in een koekenpan. Als ze bijna gaar zijn voeg je wat gepofte kastanjes toe. Heb je die niet of kan je ze niet vinden in de winkel, gebruik dan hazelnoten hiervoor in de plaats. Kruid het op het laatst met een beetje rozemarijnzout.

Of serveer het gerecht met Kruidige pompoenblokjes en een heerlijke Aardappelmousseline.

Kipfilet gevuld met brie en cranberrycompote

Tips:

  • Als je hele grote kipfilets hebt, gebruik dan een kipfilet voor twee personen.
  • Je kunt ook in plaats van een kipfilet, een kalkoenfilet of varkenshaasje vullen en maken op deze manier. Alleen zullen de bereidingstijdens iets aangepast moeten worden.
  • Je hoeft de kipfilets niet te kruiden met zout, de brie en Prosciutto zijn al zout genoeg.
  • Houd je nog wat gebraden gevulde kipfilet over, dan is dit de volgende dag erg lekker op brood. Snijd ze hiervoor dan in dunne plakjes.
  • Het recept voor de cranberrycompote* kan je hier vinden.
  • Als je dit kiprecept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling ⭐⭐⭐⭐⭐ achterlaten.

 

Recept Kipfilet gevuld met brie en cranberrycompote:

Kipfilet gevuld met brie en cranberrycompote. Een leuk recept om te maken voor een speciaal etentje thuis of met de feestdagen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 40 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 kleine kipfilets
  • 200 gr brie
  • 4 el cranberrycompote*
  • 4 tl pijnboompitjes
  • 1 takje tijm, gehakt
  • peper
  • 8 - 12 plakken Prosciutto

Instructies
 

  • Maak eerst van te voren de cranberrycompote en laat dit goed afkoelen.
  • Leg de kipfilets op een snijplank en snijd de kipfilets in de lengte - maar niet helemaal - door. Sla dan de kipfilets open.
  • Leg een stuk plasticfolie op de filets en sla ze voorzichtig plat maar zodanig dat het wel een kipfilet blijft. Strooi wat peper op de kipfilets.
  • Snijd 4 dikke plakken brie en leg een plak op elke kipfilet. Doe hierop een eetlepel cranberrycompote.
  • Rol de kipfilets op tot een mooie strakke rol en omwikkel ze met 2 of 3 plakjes Prosciutto elk. Wikkel de kipfilets dan strak in huishoudfolie en draai de uiteinden zodanig aan dat er een “worst” ontstaat.
  • Leg ze dan in de koelkast. Dit kan je eventueel een dag van te voren klaarmaken, mits je de kipfilets goed afgedekt in de koelkast bewaart.
  • Verwarm de oven op 200°C. Leg de kipfilets op een lage ovenschaal en bak ze gaar in de oven in ongeveer 20-25 minuten (afhankelijk de grootte van de filets).
  • Haal de kipfilets uit de oven als ze gaar zijn en laat ze 5 minuten rusten. Snijd ze dan in dikke plakken en serveer ze met de pompoenblokjes en cranberrycompote.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating