Gebakken halloumi is lekker, makkelijk en klaar in 5 minuten. En de combinatie van knapperige halloumi met pittige honing is werkelijk fantastisch. Dit smakelijke voorgerecht is in een mum van tijd een te maken. Ben je gek op deze kaas, dan zou ik dit recept voor hasselback halloumi met honing snel maken!
Halloumi
Halloumi is een Cypriotische kaas die traditioneel wordt gemaakt van geiten- en schapenmelk, of een mengsel van de twee. Soms wordt koemelk gebruikt. Als onrijpe kaas heeft halloumi een piepende en sponsachtige textuur met een zoute en pittige smaak die het krijgt door het pekelen. Het wordt het meest gebruikt als grillkaas omdat het zijn vorm behoudt bij verhitting en goed te grillen is.
De smaak is pittig en zout en het heeft geen korst. Halloumi kan rauw gegeten worden, maar vanwege het hoge smeltpunt is het een ideale kaas om te grillen of te bakken.
Als je het rauw eet, is halloumi saai en een beetje rubberachtig met zoute tonen. Maar als het eenmaal knapperig is in een pan of op de grill, wordt het prachtig knapperig en hartig aan de buitenkant en sensueel gesmolten aan de binnenkant.
Halloumi is erg zout, dus door het te besprenkelen met honing en chilivlokken, krijg je dat hele ‘zoete, zoute en licht knapperige’ kaas. Als je net zo van halloumi houdt als ik, probeer dan zeker ook mijn Arabische ratatouille met halloumi frietjes, Halloumiburgertjes en Vegetarische halloumi gyros.
Trouwe lezers zullen zich goed bewust zijn van mijn liefde voor kaas. Het recept van vandaag is een van mijn favorieten. Als je nog nooit halloumi hebt gegeten, dan staat je een traktatie te wachten! Dit voorgerecht is binnen 5 minuten klaar en kan een showstopper zijn op je volgende etentje!
Bloedsinaasappels
Heerlijk, het seizoen van de bloedsinaasappels is weer aangebroken. En het zoetzure van deze sinaasappel gaat heel goed samen met het zoute van de halloumi.
Ik heb ze nu in partjes gesneden, hoe je dat doet lees je hier:
Snijd eerst een stukje van de boven- en onderkant van de sinaasappel af. Zet de sinaasappel dan rechtop op de snijplank. Gebruik nu je niet-dominante hand om de sinaasappel aan één kant vast te houden. Plaats het mes helemaal bovenaan de sinaasappel. Snijd helemaal door tot aan de onderkant, volg de natuurlijke kromming van de vrucht. Probeer het mes zo dicht mogelijk bij de schil te houden, anders snijd je eetbaar fruit weg. Herhaal dit proces over de hele sinaasappel.
Als je alle schil hebt weggesneden, kan er nog wat wit aan het vruchtvlees weg snijden (zie foto’s in gallery).
Partjes snijden: Werk boven een schone kom en houd de sinaasappel vast in je niet-dominante hand. Zoek naar de partjes, die tussen de twee witte lijnen zitten. Kies een partje en gebruik een mes om het in een kleine hoek te snijden, parallel aan de zijkant van de partjeswand die het aan één kant omringt.
Doe vervolgens hetzelfde aan de andere kant van het segment.
Gebruik de rand van het mes of uw vinger om het segment eruit te duwen.
Draai de sinaasappel lichtjes en herhaal dit met het volgende segment totdat je al het fruit hebt weggesneden.
Waarom doe je dit boven een kom? Als je partjes wegsnijdt, produceert de sinaasappel veel sap. De kom vangt het op, zodat je het in een recept kunt gebruiken (of gewoon kunt drinken). Als je alle partjes hebt weggesneden, knijp je het resterende deel goed uit om zoveel mogelijk sap eruit te halen.
Tip:
- In plaats van bloedsinaasappel kan je ook de ‘gewone’ sinaasappel gebruiken.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.