Gerookte paling is een delicatesse. Omdat het zo duur is, wordt het sowieso niet zoveel meer gegeten, alleen voor speciale gelegenheden zoals de feestdagen. Dan willen we toch wel uitpakken. Maak daarom deze heerlijke gerookte palingsalade met rucola, appel en radijsjes. Serveer het in een mooi cocktailglas en je hebt een feestelijk voorgerechtje.

 

Gerookte paling is zeer rijk en compact en heeft een zuurtje nodig, zoals de Granny Smith appels en citroensap. Als je geen gerookte paling kunt vinden, is gerookte forel – die qua smaak en textuur een beetje vergelijkbaar is – een goed alternatief. De zure room is er ook heerlijk bij. Als je waterkers kunt vinden is dit een lekkere vervanger voor de rucola, het heeft een bijzonder verfrissende en peperachtige smaak.

 

Paling

 

Kunnen we nog wel paling eten? Er werd een lange tijd gedacht dat de paling aan het uitsterven was en dat de Hollandse gerookte paling werd bedreigd.
Door de paling met het blauwe ESF-logo te kopen, kunnen wij een handje helpen aan de palingstand. Op deze manier kunnen we blijven genieten van deze culinaire lekkernij.
Toch blijft de gerookte paling prijzig. Dit komt niet alleen door de schaarste, maar ook door de kostbare vangst, kweek, schoonmaken, zouten, roken en fileren van de paling. Het gebeurt namelijk nog steeds handmatig en ambachtelijk.
Ongeveer 80-90% van de paling welke in Nederland gerookt wordt, komt van gekweekte palingen. Dit zijn wild gevangen glasaaltjes die opgroeien in een kwekerij.

 

Paling is een fantastische bron van omega-3-vetzuren. Ze bevatten ook een goede hoeveelheid calcium, magnesium, kalium, selenium, mangaan, zink, ijzer en fosfor. Als je geen paling eet of deze niet kunt vinden, kan je het vervangen door gerookte forel.

 

Salade

 

Een geurige, peperige, heerlijke en uitgebalanceerde salade met gerookte paling die als amuse of voorgerecht gegeten kan worden. Het gerecht is rijk aan eiwitten, vitamines en omega-3-vetzuren.
De rucola en de knapperige radijsjes geven een peperige en licht bittere smaak.
Het citroensap en de citroenrasp voegen de zuurheid en het frisse aroma toe die je nodig hebt. Zure en knapperige appel zorgt voor extra smaak en textuur.

Wil je een lekker ouderwets slaatje maken?

Tips:

 

In plaats van de gemengde zaden kan je ook pijnboompitten gebruiken.

Deze Garnalencocktail is ook zo’n feestelijk voorgerechtje.

 

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Gerookte palingsalade met rucola: