Ben jij ook zo dol op zoete aardappelen? Nou dat komt dan goed uit, want ik heb heel veel heerlijke zoete aardappelrecepten voor jullie. Je kunt zoete aardappelen – net zoals de Hollandse aardappel – op zoveel manieren bereiden. Van puree, friet, soep, cake, smoothie tot aan salades toe. Hieronder vind je al deze fijne recepten.
De zoete aardappel wordt ook wel bataat genoemd. En bataat is eigenlijk een groente. De meeste zoete aardappelen in de supermarkten zijn oranje, maar ze zijn er ook in een paarse en witte kleur. Je kunt ze het hele jaar door kopen bij de groenteboer en supermarkt. Koop het liefst kleine of middelgrote exemplaren, de hele grote zijn namelijk wat ‘draderig’ en minder stevig. De smaak van is wat de naam al verraad: zoet en ook een beetje kruidig.
Ze zijn minder lang houdbaar dan gewone aardappels, ongeveer 1-2 weken op een koele, donkere plek. Bewaar ze niet in de koelkast!
Gezond
Zoete aardappelen zijn supergezond. Ze bevatten veel gezonde voedingsstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels. De oranje zoete aardappel is daarnaast ook rijk aan bètacaroteen. Als je regelmatig zoete aardappelen eet, krijg je daardoor veel goede voedingsstoffen binnen die bijdragen aan een goede weerstand, sterke spieren en botten, een gezonde stoelgang en een goede bloeddruk. Een zoete aardappel past dus prima in een gezond eetpatroon.
Bereiden
Omdat de zoete aardappel zo veelzijdig is, kan je deze op allerlei manieren bereiden. Je kunt ze met schil (wel even goed spoelen) of zonder schil bereiden.
Als je ze gaat koken, schil ze dan met een dunschiller. Snijd ze in stukken en kook deze in water met een beetje zout. Zoete aardappelen zijn iets sneller gaar dan de ‘gewone’ aardappel.
Je kunt van de gekookte zoete aardappel een lekkere puree of soep maken.
Of je bakt, grilt, poft of frituurt ze. Hieronder vind je al deze bereidingswijzen.
Zoete aardappelrecepten
Voorgerecht
Fluweelzachte, vegetarische soep met een heerlijke umami en pittige smaak. Dat is deze zoete aardappelsoep met miso en chili knoflooksaus.
Gepofte paarse zoete aardappel met paling
Ontzettend leuk om te serveren als voorgerechtje tijdens een etentje thuis. Dus als je die paarse zoete aardappel kunt vinden, maak dit dan.
Paarse zoete aardappel en rode koolsoep
Vind je de kleur van deze paarse zoete aardappel en rode koolsoep niet prachtig? De herfst is nu echt aangebroken en dit is de tijd voor hartverwarmende soepjes.
Romige kippensoep met zoete aardappel
Ik ben dol op deze romige kippensoep met zoete aardappel en zwarte rijst! Het is gezond, het is stevig, lekker vullend en verwarmend.
Geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep
Dik, smaakvol, romig (maar zonder room) is deze bevredigende geroosterde bloemkool en zoete aardappelsoep. De soep verwarmt je op koude dagen!
Salade
Speltsalade met geroosterde zoete aardappel
Deze stevige vegetarische salade zit boordevol geroosterde zoete aardappelen, rode ui, knapperige radijsjes, speltkorrels en fetakaas in een lekkere vinaigrette.
Zoete aardappelsalade met rucola en avocado
Deze heerlijke herfst/winter salade met geroosterde zoete aardappelen kan je als lunch, voorgerecht, bijgerecht of zelfs als avondeten serveren.
Wortel, zoete aardappel, pastinaak en bietsalade
Een heerlijke een kleurrijke salade gemaakt van restjes groenten die ik nog in de koelkast had liggen.
Zoete aardappelsalade met maïs en zwarte bonen
Een heerlijke vegetarische salade gemaakt van gebakken gekruide zoete aardappelblokjes en gegrilde maïskolven. Daarbij nog zwarte bonen en een romige dressing gemaakt van Griekse yoghurt en avocado.
Bijgerecht
Gepofte zoete aardappel met tahin-misoboter
Het hartige en pittige van de boter combineert goed met het zoete van de aardappel. Pof de aardappelen met of zonder aluminiumfolie in de oven.
Zoete aardappelplakken uit de oven
Het is niet te beschrijven hoe verrukkelijk dit smeltend zachte, diep gekaramelliseerde, smaakvolle bijgerecht van zoete aardappel is.
Hasselback van zoete aardappelen
Hasselback is een manier om aardappelen te roosteren in de oven. Het is even een klusje, maar dan serveer je wel iets bijzonders.
Deze zoete aardappel stapeltjes passen bij heel veel gerechten. Ze zijn lekker krokant aan de buitenkant en zacht vanbinnen, dit wil je proeven.
Een heerlijke paarse zoete aardappelpuree met blauwe kaas en pecannoten is een leuk bijgerecht om te serveren tijdens een speciaal etentje thuis. Mocht je geen paarse zoete aardappelen kunnen vinden, dan kan je dit recept ook met de oranje zoete aardappelen maken.
Geplette paarse zoete aardappelen
Een recept van Yotam Ottolenghi waar ik mijn eigen twist aan heb gegeven. Het zijn heerlijke geplette paarse zoete aardappelen geworden met opgeklopte ricotta.
Geroosterde spruitjes en zoete aardappel
Heerlijke geroosterde spruitjes en zoete aardappel uit de oven met gehakte walnoten, cranberries en salie erover. Klinkt goed toch?
Zoete aardappelfrietjes uit de oven
Om de zoete aardappelen iets meer smaak te geven heb ik tijmblaadjes, peper en hele oude geraspte kaas gebruikt. Door de kaas worden ze ook iets krokanter.
Een bijzonder recept voor zoete aardappelpuree zoals ze hem in Amerika eten.
Hoofdgerecht
Vegetarische Kapsalon met zoete aardappelfrites
Dit is mijn versie van een iets meer verantwoorde en vegetarische kapsalon met zoete aardappelfrites en ik kan je verklappen dat het erg lekker is.
Pittige hutspot van paarse wortel en zoete aardappel
Ik vind het altijd leuk om een twist aan klassieke recepten te geven, zo ook aan de hutspot. Is het geen plaatje geworden dit bordje met prachtige kleuren?
Zwarte bonen en zoete aardappel chili
Is het een soep of een stoofpot? Deze zwarte bonen en zoete aardappel chili is van allebei een beetje. En wat het ook is, het is gewoon superlekker.
Stoofpot met rode linzen en zoete aardappel
Dit is zo’n heerlijk vegetarisch eenpansgerecht, ideaal om te maken op een doordeweekse dag.
Vegetarische curry met kikkererwten en zoete aardappelen
Deze vegetarische curry met kikkererwten en zoete aardappelen is niet te versmaden. En het is ook nog eens een vegan gerecht.
Mexicaanse gehaktschotel met zoete aardappel
Deze Mexicaanse gehaktschotel met zoete aardappel heeft een hele waslijst aan ingrediënten, maar de bereiding hiervan valt reuze mee.
Zoete aardappelgnocchi met zwarte knoflook en nagelhout
Deze zoete aardappelgnocchi is echt top. Fluweelzachte deegkussentjes met een hartige topping.
Italiaanse ovenschotel met zoete aardappelpuree
Een dampend hete, heerlijk ruikende schaal uit de oven met daarop gesmolten kaas, dat willen we toch wel als we verkleumd thuiskomen op een koude dag.
Tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen
Een vegetarische maaltijd van gemarineerd tempeh met rode rijst, zoete aardappel en paddenstoelen. Heerlijk en gezond.
Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen
Een stamppot met zoete aardappelen heeft toch iets bijzonders vind ik. Omdat het nogal zoet is, moet je er wel wat stevige en pittige smaken tegenaan gooien. Daar is het spek, rode pepertje en de specerijen een goede tegenhanger.
Gehakt en zoete aardappelschotel
Deze gehakt en zoete aardappelschotel is mijn gezonde variant op de zogenaamde Big Mac schotel geworden en ik kan je verklappen dat het superlekker is geworden.
Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree
Deze Shepherd’s Pie met zoete aardappelpuree heb ik wel traditioneel met lamsgehakt gemaakt, maar je kunt ook rundergehakt gebruiken. Het bereiden neemt aardig wat tijd in beslag, maar dan heb je ook een ovenschotel voor veel personen.
Zoete aardappel pastinaak bietenstamppot
Deze zoete aardappel pastinaak bietenstamppot met dukkah pesto is heerlijke vegetarische stamppot bomvol met groenten van het seizoen. Er gaat er niets boven een pan lekkere stamppot op een koude dag.
Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi
Erwtensoep met zoete aardappel en Togarashi is een lekkere twist op de Hollandse erwtensoep. De Shichimi Toragashi die hierin gebruikt wordt is een populaire Japanse kruidenmix.
Stamppot boerenkool met zoete aardappelen
Ik heb een heerlijk recept om boerenkool eens op een andere manier te bereiden. Deze vegetarische stamppot boerenkool met zoete aardappelen is niet alleen heel erg lekker, maar ook nog eens heel goed voor je.
Deze eenvoudige maar bevredigende zoete aardappel quesadilla’s zijn gemaakt met geprakte zoete aardappel, lente-uien, chorizoworst, twee soorten kaas, koriander en rode peper.
Pizza met zalm en paarse zoete aardappelen
Twee gekookte paarse zoete aardappelen, een bakje ricotta, wat zalmafsnijdsels en overgebleven spinazie vormden deze heerlijke en bijzondere pizza.
Zoet
Zoete aardappel cake met topping
Deze zoete aardappel cake met topping wordt gemaakt van geraspte rauwe zoete aardappel. Door de aardappel op deze manier in het beslag te gebruiken, krijg je een ontzettend lekkere smeuïge cake.
Je zou het misschien niet verwachten, maar gekookte zoete aardappel in een smoothie is heerlijk. Maak de smoothie zo dik of dun als je wilt en zo zoet als je wilt.
Deze zoete aardappelcake met pecannoten en rozijnen is heerlijk als ontbijt of tussendoortje voor de lekkere trek. De kinderen zullen het zalig vinden en geen idee hebben dat ze eigenlijk groente eten.
Paarse zoete aardappel kokosijs
Als laatste van de zoete aardappelrecepten dit heerlijke ijs. Het klinkt misschien vreemd om ijs te maken van aardappelen, maar de zoete aardappel is eigenlijk een wortel. Het ijs is super zacht en romig en heeft een lekkere kokossmaak. Dit wil je proberen!
Nou ik ben een beetje doorgeslagen met mijn zoete aardappelrecepten. Ik hoop dat er iets tussen zit voor jullie.