Wat gaan eten we met de Kerstdagen is elk jaar dezelfde vraag? Geen zorgen, ik ga jullie helpen met heerlijke gerechten waarmee je uitgebreid Kerst kunt vieren met familie en vrienden. Om jullie het makkelijker te maken, heb ik vier verschillende Kerstmenu’s ter inspiratie samengesteld, met elk een eigen thema.
Je hoeft je natuurlijk niet helemaal aan een menu te houden, je kunt namelijk ook van elk menu een gerecht kiezen wat jou lekker lijkt. Of de gerechten onderling combineren. En in plaats van vier gangen, maak je er een twee of drie gangenmenu van.
Voorbereiding is het toverwoord met de feestdagen, maak daarom alles zoveel mogelijk van tevoren klaar wat al bereid kan worden. Dit kan in veel gevallen al een of twee dagen van tevoren. Je wilt natuurlijk met de feestdagen niet de hele avond in de keuken staan. Hier zijn de vier verschillende Kerstmenu’s:
Menu 1 is een eenvoudig en niet te duur Kerstmenu
Vooraf een spinazieroulade. Deze kleurrijke rollade begint met een luchtige spinaziecake die rond een romige vulling en gerookte zalm is gerold. Het kan van tevoren worden gemaakt, dus het is perfect voor een feestje. In plaats van zalm, kan je ook plakken lekkere ham nemen om het iets goedkoper te maken.
Als soep een heerlijke bleekselderijsoep met blauwe kaas. De zachte smaak van deze stengel gaat heel goed samen met het pittige van de blauwe kaas.
Het hoofdgerecht bestaat uit varkensmedaillons in Pedro Ximenez saus. De varkensmedaillons snijd je zelf uit een grote dikke varkenshaas of je laat jouw slager dat doen. De lekkere saus wordt gemaakt van een zoete wijn.
En ik heb een heerlijk en super simpel te maken nagerecht voor jullie. Bevroren druiven in witte chocoladesaus is heel makkelijk en vooraf te maken. Koop lekkere zoete pitloze druiven voor dit toetje.
Menu 2 is een luxe Kerstmenu
We beginnen met een prachtig gerecht. Gele bietjes met burrata en hazelnootdressing is even een klusje, maar dan serveer je wel iets bijzonders. De gele bietjes worden in rode bietensap gekookt, ze worden dan mooi rood aan de buitenkant en van binnen zijn ze nog geel.
Als soep maak je een pastinaaksoep met saffraan en ‘coquilles’ van boleten. Wil je deze soep helemaal luxe maken, serveer er dan gebakken echte coquilles in.
Met het hoofdgerecht pakken we uit. Hertenbiefstuk met rode wijnsaus, pastinaakpuree en cranberry bietencompote wil je gewoon proberen! Hertenbiefstuk staat bekend om de mooie en fluweel malse smaak, het perfecte stukje vlees om te bereiden voor de feestdagen.
De volmaakte afsluiter voor het luxe menu is deze trifle met gestoofde kweeperen. Dit is een ideaal nagerecht om te serveren voor meerdere personen. Je hebt vooraf wel even werk eraan, maar als het klaar is zet je het afgedekt in de koelkast en heb je er de avond zelf geen werk aan.
Menu 3 is voor de echte visliefhebbers
Wil je eens iets bijzonders serveren op een speciaal etentje thuis of met de feestdagen, maak dan deze kranssalade met gerookte zalm en paling. Ik heb het op een heel groot rond bord geserveerd en er een krans van gemaakt om het extra feestelijk te maken.
Deze makkelijk en snel te maken vissoep met zalm en gerookte vis is de perfecte soep bij het vismenu. Je kunt allerlei soorten vis voor de soep gebruiken. Gebruik je fantasie en neem de vissoorten die jij lekker vindt. Ik heb er zalm en gerookte forel in verwerkt.
Het hoofdgerecht is een tarbotmoot met paddenstoelen roomsaus en regenboog snijbiet Het is een feestelijk visgerecht wat niet zou misstaan tijdens de Kerstdagen. Een lekkere stevige vis met een verfijnde smaak.
Als nagerecht deze zalige en feestelijke koffie panna cotta met vijgen. Het ziet er spectaculair uit, maar het werk wat je eraan hebt valt reuze mee. Imponeer jouw gasten met dit Italiaans romig nagerecht vol met koffiesmaak en die lekkere verse vijgen en krokante koekjes ernaast.
Menu 4 is voor de vegetariërs
Vooraf een prachtige salade met gebakken geitenkaas, serveer dit op een grote schaal of bord op tafel. De warme gebakken plakjes geven net wat extra smaak en ‘crunch’ aan de salade. Maar als je geen zin hebt om ze te bakken, dan leg je ze naturel op de salade.
Als tussengerecht een lekkere koolraapsoep met miso met gebakken paddenstoeltjes erop en met een paar druppels Sriracha voor extra pit. Een makkelijk te maken recept met een heerlijke umami smaak door de miso.
Het hoofdgerecht is een vegetarische Wellington van wintergroenten, dit zal het goed doen als vegetarisch hoofdgerecht met de feestdagen. Je kunt het meeste van tevoren bereiden en op de avond zelf bak je de hartige taart in de oven. Zelfs de vleeseters zullen dit lekker vinden! Wel even een klusje, maar dan serveer je iets speciaals.
En het nagerecht is in cider gestoofde peren. In de perencider waarin ik de peertjes gestoofd heb, is alleen nog maar suiker en een vanillestokje toegevoegd. Met slechts een paar ingrediënten maak je een heerlijk en feestelijk nagerecht. Om het nog iets specialer te maken, kan je het serveren met zelfgemaakte chocoladesaus.
Vier verschillende Kerstmenu’s
Ik hoop dat ik jullie hiermee genoeg inspiratie heb gegeven en wens jullie alvast fantastische Kerstdagen met je gezin, familie of vrienden. Maak er iets moois van!
Lees ook mijn blogs: Stressvrije feestdagen en De tafel dekken voor een etentje thuis.
En wil je nog mooi servies bestellen, kijk dan even hier.