Op mooie zomerse avonden komen de barbecues natuurlijk weer tevoorschijn. Het is ook zo gezellig om buiten te eten. Naast vlees, vis en groenten zetten we ook lekkere sausjes, dips en kruidenboters voor de barbecue op tafel. Natuurlijk kan je dit allemaal in de supermarkten kopen, maar zelfgemaakt is zoveel lekkerder. En je gegrilde vlees, vis of groenten worden ook zoveel smakelijker met een bijpassend sausje of kruidenboter. Kijk maar of er iets lekkers bij zit voor jou, denk het wel want de keuze is weer reuze.
Vooraf
Als je geen gasbarbecue hebt, duurt het altijd wel even voordat de barbecue de juiste temperatuur heeft. Je kunt voor die tijd alvast lekker brood en rauwkost met de dips en kruidenboters op tafel zetten. Zet ook vast een grote schaal met blokjes tomaten, komkommer, radijsjes, maïskorrels en baby romaine sla op tafel. Dan kan iedereen een slaschuitje/wrap maken en deze aftoppen met sausjes naar keuze.
Dips
Bij de dips vind je diverse dips gemaakt van groenten. Daardoor zijn ze iets meer verantwoord dan sausjes gemaakt op basis van mayonaise.
Spinazie yoghurtdip. Een soort van verantwoorde dip gemaakt van Griekse yoghurt, gekookte en fijngehakt spinazie en lekker veel knoflook.
Hummus, lekkere zelfgemaakte hummus is zoveel beter dan die uit de supermarkt. Gooi een pot kikkererwten, wat tahin en specerijen in je keukenmachine en klaar is Kees. Ik heb diverse soorten hummus op de site staan, zoek ze maar eens op.
Baba ganoush. Een romige dip gemaakt van geroosterde aubergines.
Labneh. Dit een is uitgelekte dikke yoghurt wat je eventueel nog kunt aanmaken met wat olijfolie en zout.
Pittige fetadip. Feta mix je met yoghurt, knoflook en een hete saus. Lekker met de zongedroogde tomaten erdoor.
Guacamole. Geprakte avocado’s gemengd met limoensap, lente-ui, rode peper, knoflook en koriander. Weinig werk voor een lekkere dip.
Geroosterde pittige tomaten salsa. Je roostert tomaten, paprika en rode peper in de oven en dan hak je het pulserend met koriander, lenteui en knoflook grof in een keukenmachine.
Muhammara paprikadip. Dit is een pittige Arabische dip van vers gegrilde paprika’s, granaatappelmelasse, walnoten en specerijen.
Wortel hummus. Deze wortel hummus dip gemaakt van rauwe wortelen is ook weer een verantwoorde dip.
Kruidenboters
Niets is zo lekker als een plakje kruidenboter te laten smelten over je vlees of vis. We beginnen met een standaard kruidenboter en eindigen met de bijzondere kruidenboters.
Simpele kruidenboter. Een standaardreceptje voor een heerlijke kruidenboter.
Zwarte knoflookboter. Roomboter gemengd met zwarte knoflook, balsamico, peper en zout. Lekker op een gegrilde steak of groenten.
Dragonboter met mosterd. Deze boter is heerlijk bij vis en kip.
Rode wijn tijmboter. Deze boter zal het goed doen op een lekkere gegrilde steak.
Chipotle kerrieboter met gedroogde abrikozen. Een pittige maar ook iets zoete boter die het goed doet bij varkensvlees.
Dille citroenboter. Een lekkere boter bij vis of kip.
Koriander chipotleboter. Hou je van koriander, probeer dan deze pittige kruidenboter.
Misoboter. Ik ben verslingerd aan de umami smaak van miso en heb dit verwerkt in deze heerlijke boter. Dit kan je bij alle soorten gegrild vlees en groenten doen.
Sausjes
Sausjes zijn niet per se zo goed voor de lijn, maar wel ontzettend lekker. Wil je sausjes wat ‘slanker’ maken, vervang de mayonaise dan door een magere yoghurt.
Aioli. Oh wat ben ik gek op aioli, kan de pot wel zo leeg lepelen. Gooi er zoveel knoflook in als jij lekker vindt.
Zelfgemaakte mosterd barbecuesaus. Ben je gek op mosterd, maak dan eens een mosterd barbecuesaus.
Ravigottesaus. Ga je voor vis op de barbecue, dan moet je natuurlijk een ravigottesaus maken.
Cocktailsaus. De klassieker onder de sausjes, lekker zelf maken!
Satésaus. Ook deze klassieker mag niet ontbreken bij een barbecue, ook die is zelfgemaakt zoveel lekkerder.
Romesco saus. Een saus gemaakt van geroosterde paprika’s, rode peper, knoflook, gerookte amandelen, sherryazijn, gerookte paprikapoeder, komijnpoeder en olijfolie. Dit wil je proberen!
Groene kruidensauzen. Daarnaast heb ik nog heel veel soorten lekkere sauzen gemaakt van verse groene kruiden. Die kan je allemaal hier vinden.
Tips:
Tijdens een barbecue ben je veel langer aan het eten dan normaal. En daardoor drink je ongemerkt de nodige glaasjes wijn of bier. Probeer ook tussendoor water te drinken.
Ik heb ook nog een blog geschreven over nog meer tips voor de barbecue.
Daarin ook heerlijke recepten van vlees, vis en salades.
Welke drankjes drinken we erbij? Zo is wijn en bier altijd goed, maar een zelfgemaakte mocktail of gekoeld water met een smaakje is ook helemaal hot.
Dus lees die blog, voor wat meer tips en tricks.