In mijn blog Hoe kunnen we voedselverspilling tegengaan, kan je lezen hoeveel kilo’s eten er wel niet in de kliko beland. Er wordt gemiddeld per persoon 50 kilo voedsel weggegooid per jaar. En niet alleen verse producten worden, maar ook houdbare producten worden weggegooid. Als we betere keuzes maken in wat we kopen en ervoor gaan om zo weinig mogelijk etenswaren weg te gooien, maken we ook betere keuzes voor het milieu. Bespaar op jouw portemonnee door te gaan koken met etensrestjes.
Weggooien is zonde
Is jouw voornemen om minder voedsel te verspillen en het maximale eruit te halen met de ingrediënten die je gekocht hebt? Top, want koken met etensrestjes is goed voor jouw portemonnee en het milieu. Ga kritisch door jouw koelkast en leer koken met hetgeen je nog hebt. Je zult versteld staan hoeveel lekkere gerechten je nog kunt maken van jouw voorraad, zo ontstaan in iedere geval diverse recepten van mij.
Er blijven soms restjes ingrediënten over, gooi ze niet weg maar bewaar ze in de koelkast of vriezer blijven liggen. Denk aan bijvoorbeeld gekookte rijst, een halve paprika, courgette, wortel of restjes kaas wat je niet wilt weggooien. Maak er bijvoorbeeld een gebakken rijst van of een lekkere frittata.
Mocht je verse kruiden overhouden, dan lees je hier wat je er nog mee doen kunt.
Boodschappenlijstje
Een boodschappenlijstje en een weekmenu is al een goed begin. Houd je aan het lijstje en koop niet te veel en laat je vooral niet verleiden door aanbiedingen.
Let ook goed op de houdbaarheidsdatum van het product. Wil je een product pas later in de week gaan gebruiken, moet het uiteraard langer houdbaar zijn.
Check ook mijn blog Welke levensmiddelen zijn ten minste houdbaar tot? waarin je kunt lezen dat veel producten veel langer bewaard kunnen worden.
Koelkast
Jouw koelkast heeft een paar koelzones en het juist opbergen in de koelkast scheelt ook al in de houdbaarheid van de verse producten.
Onder in de koelkast heb je meestal een groentela, hierin bewaar je dan de groenten en verse kruiden.
De bovenste plank is de koudste zone, hier bewaar je vlees en vis het beste.
In de middelste zone kan je de rest van de ingrediënten bewaren.
Lees ook mijn blog: Etenswaren die je niet in de koelkast kunt bewaren.
Koken
Om niet te veel te koken, kan je het beste een recept volgen. Je kunt ook gebruik maken van een keukenweegschaal en maatbekers om zeker te zijn dat je niet te veel kookt.
Wel kan je bewust grotere porties koken om de restanten in te vriezen. Denk aan een grote pan erwtensoep of stoofvlees. Bewaar ze in bakjes of zipper diepvrieszakken en schrijf de datum en inhoud erop.
Het is ontzettend fijn om maaltjes achter de hand te hebben voor als je eens geen tijd of zin hebt om te koken.
Ingrediënten hergebruiken:
Groenten
Kleine restjes groenten kan je goed gebruiken in een pastasaus. Voeg even wat rul gebakken gehakt en tomatensaus erbij en je hebt een heerlijke en verantwoorde pastasaus. Is het toch teveel geworden, vries de rest dan in voor later.
Groentesoepen kan je ook heel goed gebruiken om restjes groenten in te verwerken. Wil je bijvoorbeeld een pompoensoep maken, dan kan je daar ook restjes zoete aardappel, een wortel, een bleekselderijstengel en/of een halve prei in verwerken.
In een omelet of frittata kan je fijn restjes groenten, aardappel, kruiden en kaas opmaken.
Meng eieren met een scheutje melk en meng daar gesneden groenten, hamblokjes of kipreepjes en verse groene kruiden door. Bak de omelet in een koekenpan op het fornuis of de frittata in een schaal in de oven.
Een hartige taart of quiche is ook ideaal om restjes groenten, kaas en vlees in te verwerken. Je kunt in principe alle groenten- en kaassoorten erin doen.
Mocht je nou weer een stuk quiche overhebben, eet dit de volgende dag als lunch of vries het in.
Veel salades die ik maak zijn van restjes rauwe of gekookte/gegrilde groenten en wat sla. Heerlijk als lunch of zelfs als avondmaaltijd als je er nog wat gekookte rijst, granen of pasta door mengt.
Of maak restjes rauwe groenten ouderwets in, dan kan je later in het seizoen nog genieten van deze groenten.
Ik had nog een beetje gekookte spinazie over en heb daar deze te lekkere spinazie yoghurtdip van gemaakt. Heerlijk voor bij de borrel.
Als je heel veel beetjes groenten, aardappelen of vlees overhebt, kan je dit ook verwerken in een roerbakgerecht. Voeg specerijen naar wens toe en maak er een Oosters, Midden-Oosters of Aziatische maaltijd van.
Van gekookte aardappelen kan je weer heerlijke gebakken aardappeltjes maken. Bak ze met wat spekjes en rozemarijnzout voor nog meer smaak.
Of verwerk ze in een Spaanse omelet.
Fruit
Soms koop je te veel fruit en blijft het op de fruitschaal liggen. Mocht het fruit overrijp dreigen te worden, maak het dan schoon, snijd het in stukjes en vries het in.
Hiervan kan je dan weer een smoothie maken.
Overrijpe bananen in de fruitschaal? Die zijn heel goed geschikt om een Bananenbrood, Bananenmuffins of heerlijk instant ijs mee te maken.
Vlees
Vaak blijft er bij ons wat gebraden kippenvlees over, vooral als ik een hele kip in de oven bereid heb. Maar dat is helemaal niet erg, want deze Kipsalade is bijvoorbeeld iets lekkers wat je nog met dat vlees kunt maken.
Of wacht dacht je van dit broodje varkenshaas of deze beefsalade.
En als we pulled pork overhouden, vind ik dat ook helemaal niet erg. Deze heerlijke pizza met pulled pork maak ik daar dan van.
Pasta of rijst
Van restjes gekookte pasta of rijst kan je weer een heerlijke salade of gebakken rijst maken. Voeg wat extra (overgebleven) groenten, vlees, kip of vleesvervanger toe en je tovert weer een lekker gerecht op tafel.
Wat ook heerlijk is om pasta chips te maken van een restje gekookte farfalle.
Deze stevige pastasoep heb ik gemaakt van die kleine beetjes ongekookte pasta die je overhoudt in de verpakking.
En van overgebleven risotto maak je heerlijke arancini. Dit zijn een soort bitterballen maar dan gemaakt van risotto.
Melkproducten
Restje yoghurt over? Verwerk het in een yoghurt kersen cake of een lekkere yoghurtdressing. Kwark of ricotta kan je ook heel goed in een cake verwerken.
Of verwerk het in pancakes of maak er een Key Lime Pie smoothie van.
Eieren
Heb je voor een recept alleen maar het eigeel gebruikt? Maak dan van de overgebleven eiwitten lekkere meringues.
Mocht je eigeel overhouden, dan kan je daar weer een mayonaise of custard van maken.
Zo zie je maar dat je restanten weer heel goed kunt (her)gebruiken in andere gerechten.
Brood
Ik heb voor ‘oud’ brood zelfs een hele blog geschreven. Hierin staan heel veel recepten wat je allemaal kunt maken van brood wat een paar dagen oud is.
Koken met etensrestjes
Koken met etensrestjes is nog nooit zo leuk geweest. In het begin is het misschien even wennen, maar op een gegeven moment vind je het leuk om te koken met etensrestjes. Dus gooi niets meer weg en probeer er toch nog iets lekkers van te maken. Het is een leuke en voordelige manier van koken. Goed voor het milieu en jouw portemonnee!
Als jij nog lekkere tips hebt, dan hoor ik dat graag van jou.