Wij zijn gek op tapas en als we op Ibiza bij mijn broer zijn, gaan we regelmatig naar een tapas restaurant. Tapas zijn lekkere kleine hapjes die in Spanje meestal bij een drankje geserveerd worden. Maar voor deze heerlijke hapjes hoef je niet naar Spanje of naar een tapas restaurant in Nederland. Maak zelf lekkere Spaanse tapas thuis en nodig vrienden uit om er een avondje van te genieten.
Tapas
Oorspronkelijk komen tapas uit het zuiden van Spanje, namelijk uit de regio Andalusië. Daar werden de kleine versnaperingen geserveerd bij een drankje op een schoteltje welke op het glas gezet werd. Dit was om het glas drinken af te dekken voor stof en vliegen. Het woord ‘tapar’ betekent dan ook bedekken. In het begin waren het simpele hapjes zoals een stukje brood met jamon (Spaanse ham), maar in de loop der jaren werd het steeds uitgebreider. En per regio heb je verschillende soorten tapas, aan de kust natuurlijk veel vis en zeevruchten en in het binnenland worden weer andere streekproducten gebruikt.
In het noorden van Spanje heten deze hapjes pinxtos, die worden vaak met een prikkertje geserveerd.
Bij tapas kan je bier, wijn, cava of sherry drinken.
Ik heb een paar te lekkere tapasrecepten voor jullie:
Aioli
Als je in een Spaans restaurant komt, krijg je meestal gelijk brood (pan) met aioli. Deze beroemde Spaanse knoflooksaus is ontzettend lekker. Het staat stijf van de knoflook, dus je moet geen belangrijke afspraken hebben de volgende dag.
Albondigas
Albondigas zijn Spaanse gehaktballetjes in een tomatensaus. Deze balletjes zijn niet alleen lekker als borrelhapje, maar je kunt het ook eten met pasta als avondmaaltijd.
Gambas al pil pil
Garnalen in een pittige knoflooksaus. Ben je gek op garnalen, knoflook en pittig, dan is dit jouw borrelhapje. Dip de olijfolie van dit gerecht lekker op met stokbrood.
Tortilla
Een tortilla is een Spaanse aardappel omelet. Je bak eerst de uien en aardappelschijfjes in flink wat olijfolie. Je klutst de eieren in een grote kom en voeg daar dan de uien en aardappelen in. Dit giet je weer in de pan en laat het zachtjes bakken. Deze omelet wordt meestal koud geserveerd, maar warm is het ook erg lekker.
Pimientos de Padron
Tegenwoordig kan je de Padron pepers wel vinden in de grotere supermarkten. Ze lijken op de groene Jalapeño pepers, maar het is toch heel ander soort peper. Pimientos de Padrón pepers staan ook bekend als Spaanse roulette, omdat 1 op de 10 van deze pepers heel erg pittig kan zijn.
Pan con tomate
Een eenvoudig gerecht gemaakt van geroosterd brood, lekkere olijfolie, knoflook, tomaat en Spaanse ham.
Patatas Bravas
En nog zo’n heerlijk aardappelgerecht is Patatas Bravas. De aardappelen worden bereid in een pittige tomatensaus. Daarbij wordt ook nog vaak een pittige Brava saus geserveerd. Het lijkt op een soort aioli met daarin tomatenpuree en gerookte paprikapoeder.
In Spanje frituren ze meestal eerst de aardappelen en dan gaan ze de oven in met een tomatensaus, waar ze verder garen. Als je eens een tafel vol tapas wilt gaan maken, dan kan dit gerecht echt niet ontbreken!
Salade van gegrilde aubergine met sherryazijn
Gril de aubergineplakken en giet daarna wat sherryazijn eroverheen. Laat dit een nachtje in de koelkast marineren. De aubergine kan je ook als tapas serveren of in een warme, lauwwarme of koude salade. Ik heb er nog buffel mozzarella bij geserveerd, maar ik denk dat geitenkaas of een andere kaas er ook erg lekker bij zal smaken.
Gazpacho
Deze frisse Spaanse koude soep Gazpacho is perfect op een hele warme zomerdag! Serveer ‘m goed koud. De groenten worden rauw gepureerd en de soep wordt gebonden met in water geweekt broodkruim. Het is belangrijk dat de soep na bereiding een paar uur in de koelkast staat, zodat de smaken er goed kunnen intrekken en zodat je hem koud serveren kunt. Serveer het in kleine glaasjes.
Salmorejo
Net zoals de Gazpacho is deze Spaanse koude soep Salmorejo ook een klassieker. De soep wordt koud geserveerd. De soep die origineel uit Andalusië (het zuiden van Spanje) komt. Het wordt gemaakt van zeer rijpe tomaten, oud (stok)brood, knoflook en olijfolie. Het is een simpele en boerse soep, maar de smaak is top. En het is een mooie manier om hele rijpe tomaten en oud brood te verwerken. Serveer dit ook in kleine glaasjes.
Gemarineerde geroosterde paprika’s
Rooster de paprika’s en laat het een paar uur, of nog liever een nachtje marineren in de koelkast en je hebt een heerlijke borrelhap of hapje voor op een tapas avond. Lekker om zo te eten, of met een stukje kaas of op een stokbroodje.
Calamares fritos
In Spanje zijn ze gek op inktvis en deze mag dan ook niet ontbreken als je tapas gaat maken. Deze gefrituurde inktvis is heerlijk met aioli.
Paddenstoelen met knoflook
Meestal worden er ook paddenstoelen geserveerd als tapas. Dit zijn heerlijke kastanjechampignons met heel veel knoflook en een lekkere saus. In een mum van tijd zet je dit gerechtje op tafel.
Spaanse salade
Een lekkere salade mag ook niet ontbreken. Deze Spaanse salade wordt o.a. gemaakt van krieltjes, haricots verts, doperwtjes, knoflook, rode ui en ansjovisfilets. Niet alleen erg lekker als tapas, maar ook om eens zo te maken.
Spaanse mosselen
Deze mosselen met chorizo en tomaatjes zijn mosselen met een Spaanse twist door het gebruik van de pittige chorizo, uien en knoflook. Als je gek bent op mosselen, maak deze dan ook.
Sardientjes met knoflook en rode peper
Een heerlijk Mediterraan gerechtje zijn deze sardientjes met knoflook en rode peper.
Je kunt deze visjes op de barbecue grillen, in een grillpan bereiden of in een hete oven vlak onder de hete grill. Lekker met veel knoflook, rode peper en citroen. Een heerlijk zomers maaltje, waarbij jij je aan de Middellandse zee waant.
Verder zou je nog kunnen serveren (dit kan je bij een grote supermarkt of speciaalzaak kopen):
Boquerones en vinagre
Jamon Serrano of Iberico
Queso Manchego
Maak zelf lekkere Spaanse tapas
Ik hoop dat ik jullie hiermee ideeën heb gegeven om eens een leuke tapasavond te organiseren.
Mocht je gek zijn op Midden-Oosterse hapjes, lees dan deze blog over Mezze.