Zelf bechamelsaus maken

Zelf bechamelsaus maken is helemaal niet zo moeilijk. Hier vind je het basisrecept voor bechamelsaus welke je voor heel veel verschillende gerechten gebruiken kunt. Voor deze romige saus heb je slechts drie ingrediënten nodig die jij waarschijnlijk wel in huis hebt. Dit zijn roomboter, bloem en melk. En natuurlijk wat peper en zout en eventueel nootmuskaat om de saus op smaak te brengen.

 

Bechamelsaus

 

De bechamelsaus is toch wel één van de klassieke sauzen die je eigenlijk onder de knie zou moeten hebben. Het is een makkelijke saus die je snel gemaakt hebt.
Het is een basissaus die gemaakt wordt van een roux. Die roux is niets meer dan een mengsel van roomboter en bloem. Hier wordt melk aan toegevoegd en je hebt een witte basissaus. De saus komt oorspronkelijk uit Italië, maar wordt ook veel gebruikt in de Franse keuken.

 

De saus wordt onder andere gebruikt op de Lasagne alle Bolognese. Maar is ook lekker over bloemkool of broccoli. Meng er dan wat geraspte kaas of kerriepoeder doorheen en je hebt een heerlijke kaassaus of kerriesaus. Maar ook heerlijk over vis of in een vis ovenschotel.
Het is ook de basissaus van een ragout, peperroomsaus of champignonroomsaus.

 

Maken

 

Het belangrijkste bij het maken van een bechamelsaus is, dat je de bloem genoeg laat garen. Doe je dat niet, dan krijgt de saus geen lekkere smaak en proef je de bloem heel erg. Neem hier dus de tijd voor en laat de boter met de bloem al roerend een paar minuten garen op laag vuur.
In het basisrecept staat altijd vermeld dat je beetje bij beetje de koude melk hieraan moet toevoegen. Ik giet de melk er altijd in een keer in en roer dit goed met een garde erdoor.
Neem ook hier de tijd ervoor, het duurt even voordat de saus indikt. Blijf wel roeren!

 

Tips:

 

Je kunt de melk eventueel vervangen door een bouillon of (witte) wijn als je er een saus voor vlees of vis van wilt maken.

De saus is klaar als deze een beetje op je lepel blijft hangen. Het moet ongeveer de dikte hebben van een dunne yoghurt.

 

 

Recept Zelf bechamelsaus maken:

Zelf bechamelsaus maken. Zelf bechamel saus maken is helemaal niet moeilijk en zoveel lekkerder dan de kant-en-klare saus. Probeer het eens!
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Frans, Italiaans
Porties 1 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr roomboter
  • 60 gr bloem
  • 500 ml volle melk
  • peper en zout
  • snuf nootmuskaat

Instructies
 

  • Doe de roomboter in een steelpan met dikke bodem. Zet dit op laag vuur en laat de boter helemaal smelten.
  • Meng dan de bloem erdoor en laat dit op laag vuur al roerend met een pollepel in 3 minuten garen. Dit is een roux en deze is klaar als het een beetje zanderig eruit ziet.
  • Voeg dan de melk toe en roer met een garde tot je een gladde saus hebt welke ingedikt is (dit duurt wel een paar minuten).
  • Breng op smaak met peper, zout en eventueel nootmuskaat.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating