Sauce béarnaise is een oer klassieke Franse saus gemaakt van o.a. eigeel, boter en dragon. Tournedos met béarnaisesaus is een echt retro gerecht. Maar zoals zoveel van deze klassiekers, blijft het een heerlijke saus. Niet goed voor de lijn, maar ja af en toe moet je dit kunnen eten. En moet je deze basissauzen ook onder de knie hebben, vind ik (maar ja ik ben van de old school hè). Dus ga eens zelf béarnaisesaus maken. Als je alles stap voor stap volgt valt het recept echt wel mee.
Deze saus serveer je bij een goede steak (of zelfgemaakte runderburger) met frietjes, maar is natuurlijk ook erg lekker bij een stukje vis.
De saus maak je op basis van een gastrique, dit is een reductie van wijn, azijn, water, dragon en sjalotjes. Om het helemaal makkelijk te maken kan je ook alleen dragonazijn gebruiken en het maken van een gastrique overslaan.
Daarna zou je de roomboter moeten clarifiëren (klaren). Dit houdt in dat je de boter smelt op laag vuur en dan met een lepel het eiwit (de witte vlokken) er van af lepelt. Maar het goede nieuws is dat ik een pakje geklaarde boter heb gevonden bij de AH. Deze kan je dan gelijk gesmolten voor de saus gebruiken.
Nog meer Franse klassieke sauzen
- Zelf ravigottesaus maken
- Biefstuk met Zelfgemaakte Pepersaus Recept
- Rode Wijnsaus Maken | Op de klassieke manier
Tip:
- Om het jullie nog iets makkelijker te maken, kan je op deze video zien hoe de saus gemaakt wordt.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Zelf Béarnaisesaus maken:
Ingrediënten
Gastrique
- 100 ml azijn
- 100 ml water
- 100 ml witte wijn
- 1 sjalotje
- 4 takken verse dragon
- 3 peperkorrels
Béarnaise
- 125 gr geklaarde boter
- 3 eidooiers
- 1 el citroensap
- 5 el gastrique
- 2 takken dragon, blaadjes gehakt
- peper en zout
Instructies
- Gastrique: zet een pan op middelhoog vuur en verwarm hierin de azijn, water en witte wijn. Snipper het sjalotje en doe dit erbij samen met de dragon en peperkorrels.
- Laat dit tot ongeveer een derde inkoken. Giet het dan door een zeef en vang het vocht op.
- Béarnaise: smelt de geklaarde boter op laag vuur in een pannetje.
- Klop de eidooiers met een lepel citroensap en een glas gastrique op in een glazen kom met een handmixer.
- Zet de kom dan boven een pannetje met heet water (het water mag de kom niet raken).
- Mix de eieren au-bain-marie luchtig en warm. Zet de kom dan op het aanrecht en voeg dan beetje bij beetje al kloppend de gesmolten boter toe totdat het een mooi geel en luchtige saus is.
- Hak de dragonblaadjes fijn, doe dit in de saus en breng dan op smaak met peper en zout. Schenk het in een voorverwarmde sauskom en serveer direct.