Ga terug
+ servings
Zelf bearnaisesaus maken. Sauce Bearnaise is een klassieke saus uit de Franse keuken. Heerlijk bij ossenhaas met frietjes, maar ook bij vis.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

Gastrique

  • 100 ml azijn
  • 100 ml water
  • 100 ml witte wijn
  • 1 sjalotje
  • 4 takken verse dragon
  • 3 peperkorrels

Béarnaise

  • 125 gr geklaarde boter
  • 3 eidooiers
  • 1 el citroensap
  • 5 el gastrique
  • 2 takken dragon, blaadjes gehakt
  • peper en zout

Instructies
 

  • Gastrique: zet een pan op middelhoog vuur en verwarm hierin de azijn, water en witte wijn. Snipper het sjalotje en doe dit erbij samen met de dragon en peperkorrels.
  • Laat dit tot ongeveer een derde inkoken. Giet het dan door een zeef en vang het vocht op.
  • Béarnaise: smelt de geklaarde boter op laag vuur in een pannetje.
  • Klop de eidooiers met een lepel citroensap en een glas gastrique op in een glazen kom met een handmixer.
  • Zet de kom dan boven een pannetje met heet water (het water mag de kom niet raken).
  • Mix de eieren au-bain-marie luchtig en warm. Zet de kom dan op het aanrecht en voeg dan beetje bij beetje al kloppend de gesmolten boter toe totdat het een mooi geel en luchtige saus is.
  • Hak de dragonblaadjes fijn, doe dit in de saus en breng dan op smaak met peper en zout. Schenk het in een voorverwarmde sauskom en serveer direct.