Ik had schattige kleine pompoentjes gehad van onze biologische pompoenboer in Zeewolde en een hele grote pompoen van mijn schoonzusje uit haar moestuin. De kleine pompoentjes hadden niet veel vruchtvlees, maar ik vond ze te schattig om niet te gebruiken. Daarom dienen ze nu als soepkommetjes voor deze heerlijke geroosterde pompoen en appel soep. Ik heb een deel van de grote pompoen gebruikt voor de soep.
Schrik niet van de bereidingstijd, de oven doet het meeste werk voor je. Je kunt alles met schil in de oven plaatsen en na ongeveer drie kwartier haal je het eruit en pureer je alles tot deze heerlijke soep. Ik heb een Granny Smith appel gebruikt voor dit recept, maar je kunt ook een andere (niet te zoete) appel gebruiken hiervoor. De cayennepeper en kaneel geven net even een extra smaakje aan de soep.
Mini pompoentjes
En van een paar van die schattige kleine pompoentjes heb ik deze Gevulde mini pompoentjes met kalkoen gemaakt. Leuk voor de feestdagen.
Ingrediënten
- 1 pompoen (450 gr)
- 1 ui
- 1 appel
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- peper en zout
- 1/2 tl cayennepeper
- 1 snufje kaneelpoeder
- 300 ml groentebouillon
- 50 ml room
- 10 takjes bieslook
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200˚C.
- Bekleed een ovenplaat met bakpapier
- Snijd de pompoen doormidden, verwijder de zaden en snijd de helften ook doormidden. Snijd de ui met schil ook in kwarten.
- Leg de pompoen stukken en ui op de bakplaat en giet er wat olijfolie over en bestrooi met zout, cayennepeper en kaneel. Schuif de plaat in de oven en laat 20 minuten roosteren.
- Voeg nu de hele knoflookteentjes en appel met schil toe en draai de pompoenstukken even om. Laat nu nog 20 minuten roosteren tot het pompoenvruchtvlees zacht geworden is.
- Haal alles uit de oven en laat iets afkoelen. Haal het zachte pompoenvruchtvlees van de schil met een lepel. Verwijder de schil van de ui, appel en knoflook.
- Doe dit samen met de bouillon in de blender en pureer tot een mooie romige soep.
- Voeg eventueel nog wat bouillon toe als het te dik lijkt.
- Schenk de soep in kommen of glaasjes en lepel er wat room over. Knip de bieslook fijn en strooi dit over de soep.