Geroosterd buikspek met rode spitskool

Maak eens een perfect geroosterd buikspek met rode spitskool uit de oven. Lekker met het gedroogde fruit en appel erbij. Deze buikspek is een heerlijk gerecht om voor meerdere personen te bereiden. Elke keer als ik buikspek maak, is het een groot succes. Misschien denk je dat kan ik niet bereiden, maar het is echt niet moeilijk om te maken. Als je het recept volgt dan lukt het jou ook. Probeer het eens!

 

Het buikspek heeft super mals vlees en een heerlijke krokante korst erop. Dit noemen ze zo mooi ‘crackling’ in het Engels. Het lijkt een beetje op kaantjes, die zijn ook zo lekker krokant.
Het enige wat van je gevergd wordt met dit recept is geduld. Het vlees moet namelijk erg lang in de oven. Maar die doet in principe het werk voor je. Af en toe pas jij de temperatuur van de oven aan en verder heb je er weinig werk aan.

 

Buikspek

 

Een varken heeft spek op z’n rug en op de buik. Het vlees inclusief vet noemen we buikspek. Ontbijtspek, katenspek en Zeeuws spek wordt gemaakt van buikspek.
Dit doorregen vlees is behoorlijk vet. Maar wel ontzettend lekker om in z’n geheel te braden in de oven of op de barbecue. Buikspek in lapjes gesneden zijn de bekende speklapjes.
Ik heb nu een heerlijk stuk Livar buikspek gekocht bij mijn online slager Beef&Steak. Tjonge wat was dat lekker en wat een verschil in smaak.
Het vlees van de Livar varkens heeft een mooie marmering en een behoorlijke vetlaag. Alle smaken zitten in dit vet. Het prachtige vlees is heerlijk van smaak en structuur.

 

In mijn blog: Verschillende soorten varkensvlees kan je nog meer bijzondere stukken varkensvlees vinden.

 

Rode spitskool

 

De rode spitskool is de rode variant van de bekende groene spitskool. Het is een soort kruising tussen rode kool en spitskool. De rode spitskool heeft dezelfde smaak als de groene spitskool en heeft als voordeel dat het een veel kortere bereidingstijd heeft dan de rode kool. Gestoofd in de oven samen met het vlees geeft de kool een heerlijke smaak.
Voor het bereiden verwijder je de buitenste bladeren, snijd de kool met een groot mes in de lengte doormidden, dan in kwarten. Verwijder de witte kern en snijd dan de delen dan in dunne repen.

 

Tips:

 

Je hebt wel een grote ovenschaal nodig voor dit gerecht. Heb je dat niet, bak de rode kool dan met een fruit in een grote (hapjes)pan.

Mocht je geen rode spitskool kunnen vinden, neem dan rode kool. Deze heeft wel een stuk langer nodig dan de spitskool. Houdt daar rekening mee.

Pas op met de stappen wijn of water bijvullen. Een hete glazen (Pyrex) ovenschaal kan uit elkaar klappen als je koude vloeistof bijvult, let daarop!

Laat het vlees ongeveer 10 minuten rusten als het uit de oven komt, voordat je het gaat aansnijden.

 

Erbij:

 

Je kunt hierbij nog lekker brood, een lekkere aardappelpuree, gebakken aardappelen, pastinaakpuree of een groene salade serveren.

 

 

Recept Geroosterd buikspek met rode spitskool:

Geroosterd buikspek met rode spitskool. Wat een heerlijk gerecht is dit. Neem er even de tijd voor, maar de oven doet al het werk voor jou en dan smullen!
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 4 uur
Totale tijd 4 uur 10 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 1,5 kg buikspek met zwoerd
  • 4 teentjes knoflook
  • 1 el Dijonmosterd
  • 1 el maple syrup
  • 1 el appelciderazijn
  • 1 el venkelzaad
  • peper en zout
  • 2 rode uien
  • 200 ml witte wijn
  • 400 ml kippenbouillon
  • 1 rode spitskool
  • 100 gr gedroogde pruimen
  • 100 gr gedroogde vijgen
  • 2 appels
  • 2 tl karwijzaadjes

Instructies
 

  • Dep het buikspek droog met keukenpapier. Snijd met een heel scherp mes of stanleymes kerven in de breedte door het vel en vet (niet door het vlees snijden).
  • Meng de rest van de ingrediënten voor het buikspek met elkaar en smeer het vlees hiermee in. Zet het terug in de koelkast en laat minimaal een uur marineren.
  • Verhit de oven voor op 230˚C. Schil de rode uien en snijd ze in ringen van ongeveer 1 centimeter. Vet de ovenschaal in met olie en verdeel de uiringen op de bodem van de schaal.
  • Leg het buikspek in de ovenschaal en zet deze midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 150˚C, giet de wijn in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer2,5 uur op deze temperatuur.
  • Houd het vlees wel in de gaten, als de wijn bijna verdampt is, giet je de bouillon erbij en laat het vlees verder garen.
  • Snijd ondertussen de rode spitskool fijn en de appels in partjes. Haal de ovenschaal uit de oven en leg het buikspek even apart.
  • Doe de rode spitskool, appel, pruimen, vijgen en karwijzaad in de schaal. Leg het buikspek erop en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie, zet weer in de oven en laat nog 1 uur verder garen.
  • Dan zet je de oven weer op 230˚C en rooster je het vlees nog zo'n 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
  • Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijdt. Schep de kool op een schaal en leg de plakken buikspek erop.
  • Mocht er wat vocht overblijven in de ovenschaal, zeef dit en serveer het dan als jus.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating