Geroosterd buikspek met rode spitskool. Wat een heerlijk gerecht is dit. Neem er even de tijd voor, maar de oven doet al het werk voor jou en dan smullen!
Voorbereidingstijd 10 minuten min
Bereidingstijd 4 uur uur
Totale tijd 4 uur uur 10 minuten min
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
- 1,5 kg buikspek met zwoerd
- 4 teentjes knoflook
- 1 el Dijonmosterd
- 1 el maple syrup
- 1 el appelciderazijn
- 1 el venkelzaad
- peper en zout
- 2 rode uien
- 200 ml witte wijn
- 400 ml kippenbouillon
- 1 rode spitskool
- 100 gr gedroogde pruimen
- 100 gr gedroogde vijgen
- 2 appels
- 2 tl karwijzaadjes
Dep het buikspek droog met keukenpapier. Snijd met een heel scherp mes of stanleymes kerven in de breedte door het vel en vet (niet door het vlees snijden).
Meng de rest van de ingrediënten voor het buikspek met elkaar en smeer het vlees hiermee in. Zet het terug in de koelkast en laat minimaal een uur marineren.
Verhit de oven voor op 230˚C. Schil de rode uien en snijd ze in ringen van ongeveer 1 centimeter. Vet de ovenschaal in met olie en verdeel de uiringen op de bodem van de schaal.
Leg het buikspek in de ovenschaal en zet deze midden in de oven. Bak het spek ongeveer 30 minuten op deze hoge temperatuur, zet de oven dan op 150˚C, giet de wijn in de ovenschaal en bak het vlees ongeveer2,5 uur op deze temperatuur.
Houd het vlees wel in de gaten, als de wijn bijna verdampt is, giet je de bouillon erbij en laat het vlees verder garen.
Snijd ondertussen de rode spitskool fijn en de appels in partjes. Haal de ovenschaal uit de oven en leg het buikspek even apart.
Doe de rode spitskool, appel, pruimen, vijgen en karwijzaad in de schaal. Leg het buikspek erop en dek de ovenschaal af met aluminiumfolie, zet weer in de oven en laat nog 1 uur verder garen.
Dan zet je de oven weer op 230˚C en rooster je het vlees nog zo'n 15 minuten. Dit zorgt ervoor dat je een heerlijke knapperige korst op het vlees krijgt.
Haal het vlees uit de oven en laat het nog even rusten voordat je het in plakken snijdt. Schep de kool op een schaal en leg de plakken buikspek erop.
Mocht er wat vocht overblijven in de ovenschaal, zeef dit en serveer het dan als jus.