Winterse granola met koekkruiden

Deze winterse granola met koekkruiden is een heerlijke zelfgemaakte granola die het goed doet in december. Lekkere smaken van de koekkruiden (speculaaskruiden) en kaneel. De gedroogde cranberries maken het natuurlijk helemaal Kerstachtig. Bak de granola op deze lage temperatuur en je hebt een (niet te harde) knapperige granola.
Je huis gaat heerlijk ruiken als je deze granola aan het bakken bent.

Deze granola is een van mijn favoriete snacks om te maken als de temperaturen beginnen te dalen en de bladeren beginnen te veranderen. Het is bevredigend en gezellig, en een relatief snel recept voor drukke winterschema’s.

Ouderwetse havervlokken vormen de basis van de granola van vandaag. Ik raad geen fijne of instant havermout aan,de textuur van de hele havermoutvlokken zorgt ervoor dat de granola aan elkaar blijft plakken. Gebruik gecertificeerde glutenvrije havermout voor een volledig glutenvrij recept.

Gebruik noten die jij lekker vind, ik heb pecannoten en hazelnoten gebruikt.
De gedroogde cranberries, kokos- en amandelsnippers doe ik er pas op het laatst bij, dit verbrand namelijk erg snel.
In plaats van pompoenpitten kan je ook andere pitten of zaden gebruiken. Kijk wat je nog in huis hebt.

Winterse granola met koekkruiden

Cranberries

Voor een zoete/zure smaak gebruik ik graag gedroogde cranberries. Net als bij het maken van Mini panettone met cranberries, zorg ervoor dat je gedroogde cranberries gebruikt en geen verse. Gedroogde appels, gedroogde kersen, gehakte dadels of zelfs rozijnen zouden ook heerlijk zijn. Cranberries horen er echt bij in december. Ik heb daarom een heerlijk recept voor een cranberrycompote voor jou.

Het is heel makkelijk om te maken. Meng alle droge ingrediënten door elkaar, voeg de natte ingrediënten toe, inclusief de ahornsiroop, kokosolie en vanille-extract, en smeer het mengsel op een bakplaat met bakpapier en bak. Deze granola heeft ongeveer 30 minuten in de oven nodig. Als het afkoelt, wordt het een beetje knapperig!

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Winterse granola:

Winterse granola met koekkruiden. Maak zelf een lekkere granola en bepaal de smaken die erin gaan. Zo is in december deze winterse granola een tractatie.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 22 minuten
Totale tijd 27 minuten
Gang Ontbijt, Tussendoortje
Keuken Nederlands
Porties 10 personen

Ingrediënten
  

  • 50 gr kokosolie
  • 50 gr agavesiroop
  • 150 gr havervlokken (rolled oats)
  • 75 gr noten, grof gehakt
  • 25 gr pompoenpitten
  • 1 el koekkruiden
  • 1 el kaneelpoeder
  • 70 gr cranberries
  • 20 gr kokossnippers
  • 20 gr amandelsnippers

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 160˚C.
  • Leg een vel bakpapier of siliconenmatje op een ovenplaat.
  • Verwarm de kokosolie en agavesiroop in een pannetje en meng dit goed door elkaar.
  • Doe de haver, noten, pompoenpitten, koekkruiden en kaneelpoeder in een kom en meng dit goed door elkaar. Meng nu de warme olie er goed door.
  • Verspreid dit mengsel goed over de ovenplaat en schuif deze in de oven.
  • Bak de granola 15 minuten in de oven.
  • Meng ondertussen de gedroogde cranberries met de kokossnippers en amandelsnippers.
  • Haal na 15 minuten de ovenplaat uit de oven en verspreid de cranberries en snippers erover.
  • Zet de plaat weer in de oven en bak nog ongeveer 5 minuten tot het goudbruin is.
  • Haal de plaat uit de oven en laat de granola afkoelen voordat je ze in een voorraadpot stopt.
  • Goed afgesloten blijft deze granola weken goed.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating