Vlierbloesemazijn maken

Nou ik heb ze weer geplukt hoor die prachtige en heerlijk ruikende vlierbloesem. Behalve dat ik weer een paar flessen lekkere vlierbloesemsiroop van heb gemaakt, ga ik deze keer ook nog vlierbloesemazijn maken. En deze azijn kan jij ook heel makkelijk zelf maken, je hebt alleen een beetje geduld nodig.

 

Vlierbloesem

 

Misschien heb je wel eens vlierbloesemsiroop op elderflower cordial gekocht in de supermarkt. De meeste iets goedkopere siropen zijn meestal gemaakt van synthetische smaakstoffen, tenzij je een dure fles vlierbloesemsiroop gekocht hebt.
De vlier is een heester die in het wild groeit en in het voorjaar van mei tot juni staat deze in bloei. Mooie witte fijne bloemetjes zijn het. Wordt de bloesem niet geplukt dan groeit het uit tot zwarte besjes in het najaar. Ook deze besjes zijn eetbaar, hiervan kan je ook een heerlijke siroop of jam van maken.

 

De vlierheester vind je langs wegen, in een park of de bossen. Je kunt de bloesem het beste ’s morgens plukken op een droge dag. Dan hebben de bloemetjes de meeste aroma.
De bloemetjes smaken een zoet en beetje parfumachtig en je kunt er de lekkerste dingen van maken.

 

Om er een siroop van te maken, gebruik je alleen de schermen, oftewel de bloemetjes. Was de bloemetjes niet, maar schud ze uit om eventuele beestjes te verwijderen. Je kunt de bloesem het beste gelijk verwerken, want ze vergaan snel. Hoe je vlierbloesemsiroop kunt maken, lees je hier. En daarvan kan je weer cocktails, likeur of ijs van maken.

 

En nu gaan we een lekkere vlierbloesemazijn maken. Heerlijk door salades, zelfs lekker over fruit of maak er een mayonaise van. Een luxe azijn die je makkelijk en goedkoop zelf kunt maken.

 

Tips:

 

Je kunt behalve natuurazijn, ook witte balsamico, (biologische) appelazijn of witte wijnazijn gebruiken.
Als extra smaakmakers kan je nog peperkorrels en citroen- of sinaasappelschil toevoegen aan de azijn.
Gebruik een pot met schroefdeksel, weckpot of lege conserveringspot om de azijn in te laten trekken. De pot moet wel brandschoon zijn!

 

 

Vlierbloesemazijn maken:

Vlierbloesemazijn maken. Behalve heerlijke siropen, heb ik deze keer ook azijn gemaakt van de vlierbloesem. Heerlijk in een dressing over de salades.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten
Gang Sauzen/Dips
Keuken Nederlands
Porties 6 personen

Ingrediënten
  

  • 4 Vlierbloesemschermen
  • ½ ltr natuurazijn

Instructies
 

  • Vul een pot met de vlierbloesemschermen en giet er zoveel azijn bij dat de bloemen helemaal onder staan.
  • Zet de pot weg op een donkere plek op kamertemperatuur.
  • Schud de pot elke dag en na een maand proef je of de azijn echt (licht) naar vlierbloesem smaakt. Zo ja, giet de azijn dan door een fijne zeef of keukendoek en schenk het in een fles.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating