Maak een portie zelfgemaakte vijgenjam met kardemom, saffraan en rozenwater. Een eenvoudige lekkernij, heerlijk om op brood te smeren, bij een kaasplank, of om als cadeau te geven. Deze vijgenjam met Perzische smaken bevat twee zeer typische Perzische specerijen zoals kardemom en saffraan, die een geweldige smaak toevoegen. De jam past ook heel goed bij kaas.

 

Jam maken

Recepten ontwikkelen zijn heeft zo zijn voordelen, zoals wanneer vrienden onverwachts hun tuinoverschot bij mij aan de deur bezorgen. Van tomaten tot aan wat ik liefkozend de onvermijdelijke courgette ‘tsunami’ noem, ik verwelkom het allemaal. Mijn laatste verrassing aan de deur was een berg vijgen van een dorpsgenoot. Die heeft het geluk dat hij drie vijgenbomen in zijn achtertuin heeft die zoveel fruit dragen, dat hij niet goed wist wat hij ermee aan moest.

 

Mijn eerste gedachte was vijgenjam. Het is zo eenvoudig te maken. Het is niet nodig om de vijgen te schillen of te ontpitten. Gewoon schoonspoelen, de steel verwijderen, in stukken snijden en het fruit mengen met citroensap, geleisuiker, water en de specerijen. Binnen no-time heb je een vijgenjam die elke in de winkel gekochte versie overtreft. Het beste is de veelzijdigheid ervan. Denk aan broodbeleg, gebak, kaasplankje, of gewoon een attent cadeau in een potje.

 

Wat heb je nodig

Begin met en het ontdoen van de steeltjes en het snijden van de vijgen. Hoe groter je de vijgenstukjes laat, hoe grover je jam zal zijn. Pers dan de citroen, je hebt twee eetlepels sap nodig.
Meng in een grote pan met dikke bodem de vijgenstukjes met de suiker, citroensap, water en specerijen.
Breng het mengsel aan de kook en blijf roeren tot de suiker volledig is opgelost.

Laat de vijgenjam op middelhoog vuur sudderen. Roer af en toe en prak de vijgenstukjes fijn.
Laat het koken tot het fruit zacht en jamachtig is, 5-10 minuten.
Je kunt de jam eventueel nog pureren met een staafmixer als je hem glad wilt hebben.
Doe de jam dan in twee gesteriliseerde jampotjes en sluit ze goed af. Laat ze afkoelen en zet de potjes dan in de koelkast. Hier blijven ze ongeveer 3 maanden goed.

 

Misschien vind je deze jam ook lekker:

Druivenjam
Jam van bloedsinaasappels
Rabarber aardbeienjam
Jam van kweeperen
Mangojam
Rode bessenjam
Jam van mandarijnen
Perenjam met gember
Kersenjam met chiazaadjes
Tomatenjam
Bacon jam

 

Tips:

Saffraan geeft een bijzondere smaak aan deze jam. Maar het is een duur specerij, je kunt het eventueel weglaten.

Ik heb geleisuiker speciaal* gebruikt, hiervan hoef je minder suiker te gebruiken en de jam minder lang te koken. Als je ‘gewone’ geleisuiker gebruikt, kijk dan op de verpakking hoeveel je nodig hebt.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

 

Recept Vijgenjam met kardemom:

Vijgenjam met kardemom. Een eenvoudige lekkernij, heerlijk om op brood te smeren, bij een kaasplank, of om als cadeau te geven.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 15 minuten
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
Porties 2 personen

Ingredients
  

  • 400 gr rijpe vijgen
  • 150 gr geleisuiker speciaal*
  • 160 ml water
  • 3 kardemompeulen
  • ½ tl saffraan (optioneel)
  • 1 el citroensap
  • 1 tl rozenwater (optioneel)

Instructions
 

  • Was en droog de vijgen. Snijd de steeltjes eraf en snijd ze dan in stukjes.
  • Haal de kardemompeulen open, haal de zaadjes eruit en kneus deze fijn.
  • Doe de vijgen in een pan samen met de geleisuiker, water, kardemom, eventueel saffraan en citroensap.
  • Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5-10 minuten zachtjes koken. Blijf af en toe roeren.
  • Zet het vuur dan uit en laat het iets afkoelen. Je kunt nu eventueel met een staafmixer de vijgen wat fijner pureren. De jam is klaar als hij niet waterig en niet te dik is.
  • Meng als laatste het rozenwater erdoor.
  • Giet de jam in potjes en laat afkoelen. Zet de jam in de koelkast als deze is afgekoeld.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating