Vijgenjam met kardemom. Een eenvoudige lekkernij, heerlijk om op brood te smeren, bij een kaasplank, of om als cadeau te geven.
Voorbereidingstijd 5 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 15 minuten min
Gang Zoete lekkernijen
Keuken Midden Oosten
- 400 gr rijpe vijgen
- 150 gr geleisuiker speciaal*
- 160 ml water
- 3 kardemompeulen
- ½ tl saffraan (optioneel)
- 1 el citroensap
- 1 tl rozenwater (optioneel)
Was en droog de vijgen. Snijd de steeltjes eraf en snijd ze dan in stukjes.
Haal de kardemompeulen open, haal de zaadjes eruit en kneus deze fijn.
Doe de vijgen in een pan samen met de geleisuiker, water, kardemom, eventueel saffraan en citroensap.
Zet op het vuur en breng aan de kook. Laat het ongeveer 5-10 minuten zachtjes koken. Blijf af en toe roeren.
Zet het vuur dan uit en laat het iets afkoelen. Je kunt nu eventueel met een staafmixer de vijgen wat fijner pureren. De jam is klaar als hij niet waterig en niet te dik is.
Meng als laatste het rozenwater erdoor.
Giet de jam in potjes en laat afkoelen. Zet de jam in de koelkast als deze is afgekoeld.