Turkse gevulde aardappel Kumpir

Ben jij ook zo gek op gepofte aardappel? Dan moet je deze Turkse gevulde aardappel Kumpir eens proberen. Lekker zacht gepoft in de oven en daarna gevuld met boter en gesmolten kaas en daarop een topping naar keuze. Het wordt in Turkije veel als streetfood verkocht, maar je kunt het thuis maken en je weer in Turkije wanen.

 

Turkse recepten

 

Ik heb een paar Turkse recepten op de site staan en dat komt omdat mijn zusje daar woont. Ik ben nog maar een keer bij haar geweest, maar dit heeft mijn beeld van Turkije wel veranderd. Ontzettend aardige mensen, prachtig land en natuurlijk heerlijk eten daar.
In ons dorp is helaas geen Turkse winkel, maar wel eentje in de stad in de buurt. Wat ik daar graag koop kan je hier lezen.
Enkele Turkse recept die je op de site kunt vinden zijn o.a. bulgursalade Kisir, Turkse pide met lamsgehakt en fetasaus, Turkse gevulde mosselen (Midye dolmasi), yoghurtdrank Ayran, Kenefe en zoete Turkse pompoenblokjes.

 

Kumpir

 

De basis voor Kumpir is altijd aardappelen, roomboter en kaas. Gebruik grote en zeer kruimige aardappelen van ongeveer dezelfde maat hiervoor.
Deze Kumpir is een vegetarisch gerecht, je kunt het als lunch, bijgerecht of zelfs als hoofdgerecht serveren. En je zou het zelfs vegan kunnen maken door de boter en kaas te vervangen door een vegan alternatief.
Of je maakt er een hoofdgerecht van en voegt er nog gebakken kipblokjes, worst (zoals sucuk) en of vis aan toe.

 

Kies een topping wat jij lekker vindt, dit kan gebakken groenteblokjes zoals aubergine, paprika of courgette zijn, krokant gebakken kikkererwten, ingelegde rode ui, hummus, Baba ganoush, Muhammara paprikadip, etc.
En gebruik eventueel Midden-Oosterse specerijen erbij zoals ras-el-hanout, komijnpoeder, korianderpoeder, baharat, dukkah of zoals ik nu gedaan heb de pul biber rode pepervlokken.

 

Neem een kaas die goed smelt zoals geraspte mozzarella, cheddar of een combinatie hiervan. Ook lekker is blokjes feta als topping.

 

Tip:

 

Gebruik ovenhandschoenen of een vleestang om de hete aardappelen uit de oven te halen.

 

 

Recept Turkse gevulde aardappel Kumpir:

Turkse gevulde aardappel Kumpir. Ben jij ook zo gek op gevulde gepofte aardappelen? Nou dan moet je deze Turkse gevulde aardappel eens proberen.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 1 minuut
Totale tijd 1 uur 15 minuten
Gang Hoofdgerechten, Lunch, Vegetarisch
Keuken Midden Oosten
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 grote aardappelen
  • peper en zout
  • 4 el roomboter
  • 100 gr geraspte kaas
  • 1 blikje (160 gr) linzen
  • 2 lente-uien
  • 4 zwarte olijven
  • 4 groene olijven
  • 4 takken koriander
  • 1 tl pul biber pepervlokken

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 200˚C.
  • Spoel de aardappelen met schil goed schoon en pak ze dan elk in een stuk aluminiumfolie.
  • Leg de aardappelpakketjes in de oven en rooster de aardappelen gaar in ongeveer 50-60 minuten. Test met een scherp mes door de folie heen of de aardappelen zacht zijn.
  • Haal ze dan uit de oven en snijd ze in met een mes. Breek ze dan een beetje open en schraap met een vork het vruchtvlees een beetje los.
  • Bestrooi dit met peper en zout. Lepel de boter en geraspte kaas erin en leg ze nog even in de oven tot de kaas gesmolten is.
  • Laat ondertussen de linzen uitlekken en snijd de olijven en lente-uien in dunne ringen. Hak het korianderblad grof.
  • Haal de aardappelen uit de oven, lepel er de overige topping erop en bestrooi met de pul biber. Serveer ze direct.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating