Tomahawk Steak Bereiden Oven

Ik mocht twee bijzondere stukken vlees ontvangen. Namelijk een Brisket en een Tomahawk steak. Ik noem het bijzondere stukken vlees, omdat je deze niet zomaar bij jouw slager ziet liggen. De Brisket gaat Roderick bereiden op zijn speciale BBQ / Smoker en met de Tomahawk ging ik aan de slag.
Nou heb ik niet zo’n prachtige grote BBQ, dus het was even improviseren thuis. Ik moet zeggen dat ik nu ervan overtuigd ben dat je zo’n steak op de BBQ moet bereiden voor het lekkerste resultaat, maar deze Tomahawk uit de oven was ook niet te versmaden.

Wat is nou een Tomahawk steak? Het is een soort Flintstone steak, een ribeye met het bot er nog aan. Dus de hele rib met vlees eraan wordt zo gesneden. Het is een stoere stuk vlees voor de echte steak liefhebber, real dude food!
Er zit wel erg veel vet aan, dit hoef je niet te eten maar geeft bij de bereiding wel erg veel smaak aan het vlees.

 

Bereiding in de oven

Verwarm een zware antiaanbakpan op middelhoog vuur tot hij heet is, ongeveer 5 minuten. Een zeer hete pan levert de beste schroeiing voor de tomahawk steak in een koekenpan.
Leg de steak, nadat het gekruid en met olie ingesmeerd is, in de hete pan. Voeg geen olie of water toe en dek de pan niet af.
Bak het vlees gedurende 32- minuten aan elke kant.
Verwarm de oven voor op 140°C, zet de oven op het rooster en bak tot de gewenste gaarheid, zie het recept hieronder.
Laat de steak 10 minuten rusten voordat u ze serveert en dek ze lichtjes af met aluminiumfolie. De temperatuur van het vlees zal in deze tijd nog wel wat stijgen.
Het laten rusten van een biefstuk is belangrijk omdat de hitte van het koken de sappen in het vlees naar de oppervlakte trekt. Als je er direct na het koken in snijdt, komen die smaakvolle sappen op je bord terecht, niet in je biefstuk. Door je biefstuk te laten rusten, krijgen de sappen de tijd om terug te zakken in en door het vlees, waardoor het sappig en smaakvol blijft.
Gebruik een vleesthermometer om de kerntemperatuur van uw tomahawk-steak te controleren. Zo weet u zeker dat deze de perfecte gaarheid heeft, van rare tot medium-well.

Tips:

Ik heb de steak geserveerd met deze Rode wijn kruidenboter.

Lekker met in de oven geroosterde aardappelen en een groene salade.

Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.

 

Recept Tomahawk uit de oven:

Tomahawk Steak Bereiden Oven. Een tomahawk en een bijzondere steak. Het is namelijk een ribeye met het bot er nog aan.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Barbecue, Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Amerikaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 1 tomahawk steak (1,3 kg)
  • zout
  • olijfolie
  • 4 takken tijm

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 140 °C.
  • Leg een vel aluminiumfolie op een ovenplaat.
  • Bestrooi de tomahawk aan beide kanten met grof zeezout en laat afgedekt een uurtje staan om op kamertemperatuur te komen.
  • Smeer voor het grillen de steak in met olijfolie en bestrooi met de tijm.
  • Verhit een grillpan of een hele grote koekenpan op hoog vuur (de pan moet echt heet zijn!) Grill hierin de steak aan beide kanten goudbruin (ongeveer 2 minuten per kant).
  • Prik een vleesthermometer in het dikste gedeelte van de steak, leg deze op de ovenplaat en schuif deze in de oven.
  • Gaar de steak in ongeveer 30-35 minuten totdat de thermometer een temperatuur heeft bereikt van 56˚C (voor een rode steak) of 60˚C (voor een rosé gebakken steak).
  • Haal het vlees dan uit de oven en pak het in het aluminiumfolie. Laat ongeveer 10 minuten rusten voordat je het vlees in dunne repen snijdt.

4 reacties

  1. Dankjewel Patricia, ja dit is echt smullen he. Met culinaire groet, Hanneke

  2. Oeps Leo, die gaat op het vlees voordat deze de oven in gaat. Dankjewel voor het melden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating