Dit nagerecht tomaatjes in honing met yoghurtgranité en basilicumsiroop is een recept van Angélique Schmeinck. Yoghurtgranité met ‘honingtomaatjes’ en aardbeien heet haar recept. Toen ik het voorbij zag komen, leek mij dit gelijk een bijzonder recept en dat is het ook. Niet te zoet nagerecht, met de heerlijke smaken van de honing en basilicum….een soort zoete Caprese.
Tomaatjes
Koop voor dit bijzondere nagerecht wel lekkere cherrytomaatjes. Het liefst trostomaatjes met veel smaak. Hoe lekkerder en rijper de tomaatjes zijn, hoe lekkerder het gerecht wordt natuurlijk.
Je blancheert de tomaatjes eerst en dan haal je het velletje eraf. Het is even een werkje, dus neem er de tijd voor. Doordat de tomaatjes ontveld zijn, kan de smaak van de kruidige honing er goed intrekken.
Honing
Ook hier geldt ….. hoe beter de honing, hoe lekkerder het gerecht. De honing wordt op smaak gebracht met vanille, steranijs en kaneel. Dit wordt over de ontvelde tomaatjes geschonken die hierin lekker worden gemarineerd.
Granité
Een granité of granita is een soort geschaafd ijs. Oorspronkelijk komt het uit Italië en wordt het gemaakt van water, suiker en smaakmakers zoals vers fruit. Het wordt gemaakt zonder ijsmachine. Je maakt een basis en dit gaat in een bak in de diepvries. Dan ga je om het half uur het ijs omscheppen of schrapen, waardoor er grove kristallen ontstaan.
Angélique heeft dat niet gedaan, maar het laten bevriezen tot een blok ijs. Dit schaaf je dan met een grove blokschijf tot granita schilfers.
Ik vind dit zo’n geweldige methode en gebruik dit nu altijd als ik granita ga maken.
Basilicumsiroop
Bij dit dessert wordt een zoete basilicumsiroop geserveerd. Dit maak je door eerst een suikersiroopje te maken. Dan blancheer je de basilicumblaadjes, giet ze af en spoelt
ze gelijk af met koud water. Je knijpt al het vocht er goed uit en pureert de basilicum met de suikersiroop in een blender tot een mooie gladde siroop. Schenk het in een flesje en bewaar het tot gebruik in de koelkast.
Erbij:
Ik heb er een Estrella Rosado Dulce bij geschonken, deze smaakte er prima bij.
Tip:
Het is een bewerkelijk dessert, maar je kunt alles van te voren klaarmaken. En je maakt wel de blitz met zo’n nagerecht, dus als je eens iets bijzonders wilt serveren dan maak je dit.
Recept Tomaatjes in honing met yoghurtgranité en basilicumsiroop:
Ingrediënten
Yoghurtgranité
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 el lemoncurd
Honingtomaatjes
- 28 trostomaatjes (formaat van kerstomaatjes)
- 1 vanillepeul
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- 250 gr honing
Basilicumsiroop
- 100 ml water
- 100 gr suiker
- 75 gr verse basilicum
Instructies
- Yoghurtgranité: Roer yoghurt, vanillesuiker en lemoncurd door elkaar. Schenk in een diepvriesbestendige schaal en laat minimaal 4 uur bevriezen.
- Honingtomaatjes: Snijd bovenaan de tomaatjes met een mes een klein kruisje erin. Blancheer ze 20 seconden in heet water (net tegen de kook aan). Giet ze af en dompel ze direct in ijskoud water. Nu kan je de velletjes er af pellen. Doe ze in een schaal.
- Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Breek het kaneelstokje.
- Verwarm op middelhoog vuur de honing met het vanillezaad en -stokje, steranijs en kaneel. Schenk over de tomaatjes en laat een uurtje marineren (langer kan ook).
- Basilicumsiroop: Breng het water met de suiker aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost, laat afkoelen. Pluk de basilicum. Blancheer het basilicumblad 1 minuut in een pan met kokend water, giet dan meteen af in een zeef.
- Spoel dan gelijk af met koud water en knijp goed al het vocht uit de basilicum. Pureer de basilicum met de suikersiroop in een blender tot een mooie gladde siroop. Schenk het in een flesje en bewaar in de koelkast.
- Haal de granité 10 minuten voor het serveren uit de diepvries.
- Leg de honingtomaatjes in het midden van het bord. Lepel er een beetje specerijenhoning over.
- Rasp op de blokrasp het blok ijs tot granité. Lepel de granité in het midden van de tomaatjes. Lepel de basilicumsiroop omheen.