Tomaatjes in honing met yoghurtgranité en basilicumsiroop. Deze tomaatjes in honing met yoghurtgranité en basilicumsiroop is van Angélique Schmeinck.
Voorbereidingstijd 30 minuten min
Bereidingstijd 10 minuten min
Totale tijd 4 uur uur 40 minuten min
Gang Kerst, Nagerechten
Keuken Italiaans
Yoghurtgranité
- 250 ml Griekse yoghurt
- 2 zakjes vanillesuiker
- 1 el lemoncurd
Honingtomaatjes
- 28 trostomaatjes (formaat van kerstomaatjes)
- 1 vanillepeul
- 1 kaneelstokje
- 3 steranijs
- 250 gr honing
Basilicumsiroop
- 100 ml water
- 100 gr suiker
- 75 gr verse basilicum
Yoghurtgranité: Roer yoghurt, vanillesuiker en lemoncurd door elkaar. Schenk in een diepvriesbestendige schaal en laat minimaal 4 uur bevriezen.
Honingtomaatjes: Snijd bovenaan de tomaatjes met een mes een klein kruisje erin. Blancheer ze 20 seconden in heet water (net tegen de kook aan). Giet ze af en dompel ze direct in ijskoud water. Nu kan je de velletjes er af pellen. Doe ze in een schaal.
Snijd de vanillepeul in de lengte doormidden en schraap de zaadjes eruit. Breek het kaneelstokje.
Verwarm op middelhoog vuur de honing met het vanillezaad en -stokje, steranijs en kaneel. Schenk over de tomaatjes en laat een uurtje marineren (langer kan ook).
Basilicumsiroop: Breng het water met de suiker aan de kook tot de suiker helemaal is opgelost, laat afkoelen. Pluk de basilicum. Blancheer het basilicumblad 1 minuut in een pan met kokend water, giet dan meteen af in een zeef.
Spoel dan gelijk af met koud water en knijp goed al het vocht uit de basilicum. Pureer de basilicum met de suikersiroop in een blender tot een mooie gladde siroop. Schenk het in een flesje en bewaar in de koelkast.
Haal de granité 10 minuten voor het serveren uit de diepvries.
Leg de honingtomaatjes in het midden van het bord. Lepel er een beetje specerijenhoning over.
Rasp op de blokrasp het blok ijs tot granité. Lepel de granité in het midden van de tomaatjes. Lepel de basilicumsiroop omheen.