Deze tajine met rundvlees en pompoen kan je ook in een braadpan bereiden als je geen tajine hebt. Een tajine is een aardewerken stoofpot met een bijzondere deksel in de vorm van een punt. Deze tajines worden vooral in de Marokkaanse keuken gebruikt. De gerechten die hierin gebruikt worden heten dan ook tajine.
Tajine
Vul het huis met heerlijk zoete Midden-Oosterse aroma’s met dit recept voor Marokkaanse rundvleestajine. Echt lekker en makkelijk te maken, gemaakt met rundvlees, maar je kunt ook lamsvlees of kip gebruiken, of het zelfs zonder vlees maken, de smaken zijn fantastisch.
Het is ook een geweldig recept om van pompoen te genieten.
Ik ben dol op een klassieke tajine, maar deze versie is veel makkelijker en net zo lekker. In plaats van een traditionele tajine kan je ook gewoon een stoofpan met dikke bodem of een slowcooker gebruiken en laat ik het geheel langzaam en op laag vuur koken.
Couscous
Serveer de tajine met rundvlees en pompoen met bijvoorbeeld deze Parelcouscous salade met aubergine, courgette en paprika.
Tips:
- Ras-el-hanout kruidenmix kan je kopen in een Turkse winkel, maar is tegenwoordig ook verkrijgbaar in de supermarkten. Koop deze heerlijke kruidenmix en gebruik het in diverse gerechten. Niet alleen lekker in dit stoofgerecht, maar ook te gebruiken in zoete gerechten zoals muffins, om een frittata op smaak te brengen of strooi het over een stukje kipfilet of vis zoals bijvoorbeeld een zalmfilet.
- Gerookte paprika smaakt heel anders dan de gewone paprikapoeder. Dit kan je ook vinden in de supermarkten (o.a. AH). Het zit meestal in rode blikjes. Het geeft gerechten een pittige en rokerige smaak.
- Hier vind je diverse soorten tajines.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Tajine met Rundvlees en Pompoen:
Ingrediënten
- 700 gr runder riblappen
- 1 el ras-el-hanout kruidenmix
- 1 tl kaneelpoeder
- 1 tl gerookte paprikapoeder
- peper en zout
- olijfolie
- 1 ui, gesnipperd
- 5 takken koriander
- 750 ml runderbouillon
- 1 pot (400 gr) tomatenblokjes
- 1 pot (400 gr) kikkererwten
- 1 pompoen
- 1 sinaasappel
- 100 gr rozijnen
- 100 gr noten
Instructies
- Snijd de riblappen in stukken van ongeveer 3 centimeter.
- Meng de specerijen met peper en zout en bestrooi het vlees hiermee.
- Bak in een bakpan of tajine het vlees rondom goudbruin. Haal het vlees dan uit de pan en bak hierin de ui in ongeveer 5 minuten.
- Haal de blaadjes van de koriander van de steeltjes en houd deze apart voor de garnering. Snijd de steeltjes fijn en voeg dit bij de ui.
- Leg het vlees hierop en giet de bouillon en tomatenblokjes erbij en breng aan de kook. Laat op zacht vuur ongeveer 2 pruttelen.
- Giet de kikkererwten af in een vergiet, schil de pompoen, verwijder de zaadlijsten en snijd de pompoen in blokjes. Snijd de sinaasappel doormidden.
- Voeg na twee uur de kikkererwten, pompoenblokjes, sinaasappelhelften, rozijnen en noten erbij.
- Laat het geheel nog een uurtje stoven totdat het vlees en de pompoen zacht geworden is
- Serveer de tajine met de korianderblaadjes en een lekkere couscous.