Szechuan tofu roerbak recept met knapperige tofu en groenten met pittige Szechuan peper. Deze klassieke Chinese tofu is lekkerder dan afhalen en is klaar in 30 minuten!
Net als andere Szechuan-gerechten zit het boordevol hartige, verdovend hete, maar wel verrukkelijke smaken. Als je net als ik van de pittige Szechuan-Chinese keuken houdt, dan zal je dit zeker lekker vinden.
Szechuan
Dit tofugerecht in Szechuan-stijl vindt zijn oorsprong in China. Het gerecht wordt gemaakt met gebakken tofu gemengd met pittige Szechuan peperkorrels en hartige saus.
In Oost-Azië wordt tofu veel geconsumeerd en is op elke markt te vinden. Het is geliefd bij zowel volwassenen als kinderen en is ook een van de belangrijkste eiwitbronnen voor degenen die geen vlees eten. Ze doen het in de soep, koken het met currysaus, stomen, frituren of roerbakken het.
Tofu
Gebruik stevige tofu of extra stevige tofu met het minste watergehalte. Deze tofu is gemakkelijk te snijden en stevig genoeg om de vorm van de blokjes vast te houden tijdens het roerbakken. Voordat je gaat bakken, moet je het water uit tofu verwijderen. Een makkelijke manier is om de tofu met je handen voorzichtig vanaf de bovenkant aan te drukken door het in keukenpapier of een doek te wikkelen.
Tofu is zeer veelzijdig en kan in veel verschillende gerechten worden bereid.
In dit Szechuan tofu roerbak recept wordt stevige tofu in blokjes gesneden en knapperig geroerbakt met Szechuan peper. Het is zo smaakvol dat je het als hoofdgerecht op een bedje van gekookte rijstnoedels of gestoomde rijst kunt eten.
Het recept is budgetvriendelijk, omdat tofu niet zo duur is als vlees of vis.
En het is een heerlijk eiwitrijk roerbakgerecht voor vegetariërs en veganisten.
Je kunt thuis de authentieke Szechuan-smaken ervaren met een minimum aan ingrediënten.
En tofu op deze manier bereid is superlekker.
Szechuan-peperkorrels
Om dit te maken heb je Szechuan peperkorrels nodig. Deze worden veel gebruikt in de Szechuan-keuken en heeft een subtiele tintelende, verdovende, scherpe smaak. Je vindt het in een toko of online.
Meer tofu recepten die je misschien lekker vindt:
- Mediterrane tofu wrap
- Soba noedelsoep met tofu
- Scrambled tofu
- Noedels met gerookte tofu
- Pittige en zoete tofu met rijst
- Aziatische pizza met tofu
- Pittige tofu met vegetarische nasi
Tips:
- Serveer het gerecht met noedels, rijst of courgettenoedels.
- Als je geen fan bent van tofu, zul je dat zeker wel zijn tegen de tijd dat je dit probeert! Maar voel je vrij om garnalen (ongelooflijk lekker!) kip of rundvlees te gebruiken.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Szechuan tofu roerbak:
Ingrediënten
- 3 el arachide olie
- 250 gr tofu, in blokjes gesneden
- 1 el 5-kruidenpoeder
- 1 rode ui, gesneden in dunne ringen
- 3 tenen knoflook, fijngesneden
- 1/2 courgette, in halve maantjes
- 1 el Szechuan pepers, fijngemalen
- 1 rode paprika, in repen
- 1 gele paprika, in repen
- 1 groene paprika, in repen
- 200 gr rijstnoedels
- 1 el sesamolie
- 1 el sojasaus
- 1 el sesamzaadjes
- 1 bakje kiemgroenten
Instructies
- Verhit 2 eetlepels olie in een wok en roerbak hierin de tofu goudbruin. Schep de blokjes voorzichtig uit de wok en bestrooi ze met 5-kruidenpoeder.
- Roerbak in dezelfde wok de ui, knoflook, courgette, Szechuan pepers en zout in ongeveer 2 minuten. Schep dit ook uit de wok en zet even apart.
- Roerbak in 1 eetlepel olie de paprika's een paar minuten. Voeg dan de tofu en overige ingrediënten bij elkaar in de wok en meng alles door elkaar.
- Bereid ondertussen de noedels volgens de verpakking. Giet dan af en breng de noedels in een kom op smaak met de sojasaus en sesamolie.
- Verdeel de noedels over de borden met daarop de tofu/groenten roerbak. Strooi wat sesamzaad en kiemgroenten erover.