Ik mocht van boer Martin Topper van Zonneheerdt suikerbieten meenemen. De uitdaging is dan natuurlijk om daar iets lekkers van te maken. Omdat de suikerbiet vrij zoet is (bestaat voor 17% uit suiker), is de keuze snel gemaakt om er iets zoets van te maken. Het zijn deze Suikerbiet muffins met verse vijgen geworden.
Omdat de suikerbiet zo zoet is, heb ik iets minder suiker in het recept gebruikt.
De smaak van de muffin is lekker zoet geworden, maar wel nog met een beetje een ‘aardse’ smaak van de suikerbiet. Ik snap dat je niet zomaar aan suikerbieten kunt komen. Natuurlijk kan je de suikerbiet ook vervangen door pompoen, zoete aardappel of rode biet.
Ik heb deze kartonnen muffinvormpjes gebruikt. Hier gaat meer beslag in en duurt het bakken langer (ongeveer 35 minuten). Als je ‘gewone’ papieren muffinvormpjes gebruikt, kan je 12 stuks maken uit deze hoeveelheid en is de baktijd ongeveer 25 minuten.
Probeer ook eens deze Wortelmuffins met een vleugje ras-el-hanout
Ingrediënten
- 3 eieren
- 100 gr rietsuiker
- 100 ml zonnebloemolie
- 225 gr zelfrijzend bakmeel
- 1 el Chai kruidenmix
- 1 el bakpoeder
- 1 zakje vanillesuiker
- snufje zout
- 325 gr geraspte suikerbiet
- 3-4 verse vijgen
- 1 el rietsuiker
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180˚C.
- Leg de papieren muffinvormpjes in het muffinbakblik.
- Klop in een grote kom de eieren schuimig met de suiker, voeg dan de olie toe en mix.
- Meng in een grote kom de bakmeel , chai kruiden, bakpoeder, vanillesuiker en zout met elkaar.
- Voeg nu het bloemmengsel bij het eimengsel en roer goed door elkaar met een spatel.
- Doe de geraspte suikerbiet erbij en meng dit goed erdoor heen.
- Lepel het mengsel in de muffinvormpjes ( vul ze tot 3/4 vol).
- Snijd de vijgen in plakken en leg op elke muffin een plak verse vijg. Strooi er nog een beetje rietsuiker over.
- Zet de muffins in de oven en bak ze ongeveer 25-35 minuten tot ze gaar zijn. Check na 25 minuten met een satéprikker of de muffins gaar zijn. Als deze er droog uitkomt dan zijn ze gaar.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen.