Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen

Dit is al een heel oud recept van mij, maar ik kwam erachter dat het niet eens op de site stond. Het is zo’n lekkere stamppot, die wil ik jullie niet onthouden. Ik heb met deze Stamppot zoete aardappelen en maïs met garnalen ook ooit eens meegedaan met een kookwedstrijd met van blad Smulweb . Helaas niet gewonnen, maar voor mij blijft dit een winnend gerecht.

 

Zoete aardappelen

 

Een stamppot met zoete aardappelen heeft toch iets bijzonders vind ik. Omdat het nogal zoet is, moet je er wel wat stevige en pittige smaken tegenaan gooien. Daar is het spek, rode pepertje en de specerijen een goede tegenhanger.
Als je zoete aardappelen kookt, worden ze nogal ‘nat’. Het beste kan je ze daarom stomen of je gaart ze met schil en al in de magnetron of oven. De oven duurt natuurlijk een stuk langer dan de magnetron. Maar hierdoor krijgt je wel een mooie droge aardappel, die geen natte puree geeft.

 

Stamppot

 

Natuurlijk vind ik een ouderwetse Hollandse stamppot op z’n tijd ook erg lekker, maar ik vind het ook erg leuk om te varieren en te experimenteren met stamppotjes. Zo is een boerenkool stamppot met zoete aardappel ook erg lekker. Of wat dacht je van een Paarse spruitjes stamppot met curry? Een Rode bietenstamppot met mierikswortel en dille is ook zo’n lekkere combi. En niet alleen ’s winters eten wij stamppot, zomers is deze Roodbaarsfilet met venkelstamppotje en zeekraal erg lekker of in de lente dit Voorjaarsstamppotje met raapstelen en groene asperges. Zo zie je maar hoe je kunt variëren met gestampte aardappelen en groenten. Zoek ze maar eens op onder stamppot op mijn site.
Ben jij ook zo gek op stamppot en maak je altijd hetzelfde of vind jij het ook leuk om eens iets anders te proberen?

 

 

Recept Stamppotje zoete aardappelen en maïs met garnalen:

Stamppot zoete aardappelen en mais met garnalen. Dit is echt eens een hele andere stamppot, lekker veel smaak en lekker pittig. Probeer het eens!
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 20 minuten
Totale tijd 35 minuten
Gang Hoofdgerechten, Vis
Keuken Mexicaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 800 gr zoete aardappelen
  • 2 maïskolven, gekookt
  • 100 gr magere spekreepjes
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 1 preistengel, gesneden
  • 1 rode peper, zaadlijsten verwijderd en fijngesneden
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 3 lente-uien, fijngesneden
  • 1 bosje koriander, fijngesneden
  • 500 gr rauwe garnalen
  • 1 el cajunkruiden
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • olijfolie
  • peper en zout, naar smaak

Instructies
 

  • Schil de zoete aardappelen en stoom of kook ze gaar in gezouten water.
  • Giet ze af en stamp ze fijn met een pureestamper.
  • Grill de maïskolven rondom goudbruin in een grillpan of koekenpan.
  • Haal ze uit de pan, zet ze rechtop en snijd vervolgens de maïskorrels eraf.
  • Bak de spekreepjes in een pan met een klein scheutje olijfolie. Doe de rode ui erbij, bak dit even mee en voeg dan de knoflook, prei, rode peper en paprikapoeder toe. Bak dit even mee.
  • Meng nu de zoete aardappelpuree en de maïs erdoor. Om het wat smeuïger te maken kan je een scheutje olijfolie door de stamppot mengen. Breng op smaak met peper en zout.
  • Meng als laatste lente-ui en koriander toe aan het stamppotje.
  • Bak ondertussen in een andere bakpan op hoog vuur in olijfolie de garnalen. Bestrooi ze tijdens het bakken met de cajunkruiden en gerookte paprikapoeder.
  • Als de garnalen mooi roze en een beetje glazig zijn, zijn ze klaar. Bak ze niet te lang, anders worden ze droog.
  • Gebruik eventueel een steekring om het stamppotje op de borden te serveren.
  • Verdeel de garnalen met de olie uit de pan over de borden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating