Deze Spaghetti met gepofte knoflook en Tête de Moine lijkt een beetje op Spaghetti aglio e olio, maar met het verschil dat ik een hele bol gepofte knoflook heb gebruikt en een verse rode peper. En ik had nog een stuk Tête de Moine kaas van de feestdagen liggen, die leek mij er wel lekker bij. En dat was het ook, niet alleen staan de kaas ‘bloemen’ heel leuk in de pasta maar het smaakte er ook nog erg goed bij.
Tête de Moine
Tête de Moine is een hele bijzondere Zwitserse kaas die geschaafd wordt met een speciaal plankje en mesje (een Girolle). Door het in de rondte schaven van de kaas, krijg je hele leuke krullen kaas. Die zijn lekker om zo te eten van het plankje, maar natuurlijk ook goed te gebruiken in gerechten, zoals deze spaghetti of op een salade.
Tips:
Serveer er een lekkere groene salade bij en meng alvast wat rucola door de spaghetti. Hierdoor heb je een compleet (vegetarisch) gerecht.
Gebruik wel goede en lekkere olijfolie voor dit gerecht.
Origineel wordt in het recept – behalve de spaghetti – alleen maar olijfolie, knoflook en peperoncino (een gedroogd pepertje) gebruikt. Natuurlijk is het ook lekker met wat geraspte Parmezaanse kaas.
Hoe je knoflook* in de oven poft, kan je hier lezen.
Recept Spaghetti met gepofte Knoflook en Tête de Moine:
Ingrediënten
- 500 gr (volkoren) spaghetti
- flinke scheut olijfolie
- 1 rode peper
- 1 bol gepofte knoflook*
- peper en zout
- Tête de Moine kaas
- groene salade
Instructies
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzing van de verpakking (doe wel lekker veel zout in het water).
- Snijd de rode peper in dunne ringen en bak dit in een grote pan in een scheut olijfolie op een laag vuur.
- Pers de tenen knoflook uit de bol en bak dit zachtjes mee met de rode peper. De knoflook zal uit elkaar vallen tijdens het bakken.
- Giet de spaghetti af en bewaar wat een beker van het kookvocht. Doe de spaghetti in de pan bij de pan met rode peper en knoflook en meng dit goed door elkaar. Breng op smaak met peper en zout.
- Giet nog wat kookvocht erbij zodat er een soort saus ontstaat. Meng op het laatst eventueel nog wat rucola door de pasta. Lepel de pasta op de borden en verdeel de kaas erover.
- Serveer met een grote schaal groene sla.
- Buon appetito!