Spaghetti met knoflook en olie oftewel Spaghetti aglio e olio is een van de makkelijkste pastagerechten van de Italiaanse keuken. Ik heb het recept uit het vakantiekookboek Italië van Onno Kleyn. Lees hier meer over dit boek.
Het is simpel te maken, vooral handig als je op vakantie bent.
Serveer er een lekkere groene salade bij en je hebt een compleet (vegetarisch) gerecht.
Gebruik wel goede olijfolie voor dit gerecht.
Origineel wordt in het recept – behalve de spaghetti – alleen maar olijfolie, knoflook en peperoncino (een gedroogd pepertje) gebruikt. Ik heb er voor de smaak (en de foto) nog wat mini basilicumblaadjes op gedaan. Natuurlijk is het ook lekker met wat geraspte Parmezaanse kaas. Wat jij wilt.
Deze Pasta alla Norma is ook zo’n Italiaanse klassieker. Probeer die ook eens.
Ingredients
- 400 gr (volkoren) spaghetti
- flinke scheut olijfolie
- 4 teentjes knoflook
- 1 peperoncino
Instructions
- Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzing van de verpakking (doe wel lekker veel zout in het water).
- Pel de knoflooktenen en snijd ze in dunne plakken. Hak de peperoncino fijn.
- Verwarm een scheut olijfolie in een grote pan en bak hierin heel zachtjes de knoflook en pepertje (de knoflook niet laten verkleuren!)
- Giet de spaghetti af en bewaar eventueel wat kookvocht. Doe de spaghetti in de pan bij de olie en meng dit goed. Je kunt eventueel nog wat kookvocht toevoegen als je het te droog lijkt. Serveer direct.
- Buon appetito!