Het beste aan de vakanties bij mijn broer op Ibiza is dat ik meer Spaanse gerechten leer kennen. Vandaag heb ik de Spaanse runderstoofpot met aardappelen gemaakt, een echte favoriet onder de andere makkelijke rundvleesrecepten (en hij is trouwens heerlijk).
Als je doorgaat met lezen, kun je stap voor stap leren hoe je het kunt maken, welke aanpassingen je kunt doen aan de ingrediënten.
Op zoek naar absoluut comfortfood? Dit Spaanse stoofgerecht voldoet aan alle eisen: rijke, intens smakende saus, superzacht vlees en volledig bereid op het fornuis!
Dit gerecht is zo populair, dat het zelfs is ingeburgerd als gerecht voor de feestdagen.
Tegenwoordig vind je het stoofgerecht het hele jaar door in restaurants in het zuiden van Spanje. Ik raad je aan om deze winter minstens één keer thuis eenvoudige Spaanse gerechten zoals deze te maken (ik kan jou verzekeren dat het een favoriet wordt).
Spaanse runderstoof met aardappelen
Om deze Spaanse runderstoofpot te maken heb je slechts twee hoofdingrediënten nodig: rundvlees en aardappelen.
Bouillon en groenten zijn natuurlijk belangrijk, maar je kunt ze aanpassen en toch een heerlijke stoofpot hebben.
Het belangrijkste is dat je niet te veel vocht toevoegt, anders krijg je een te vloeibare stoofpot.
Het beste rundvlees voor stoofpot zijn de doorregen runder riblappen (dankzij de hoeveelheid vet wordt het supermals).
Van alle stoofpotrecepten op deze blog is deze Spaanse stoofpot mijn favoriete gerecht als ik zin heb in een zoete, ongelooflijk dikke saus bij mijn maaltijd.
Wat maakt het anders? Het is de zoete sherry.
Gecombineerd met de gereduceerde bouillon, tomatenpuree en specerijen zoals de saffraan, zorgt het ervoor dat het gerecht heerlijke diepe smaken heeft.
En laat je niet overweldigen door het aantal ingrediënten. Ik beloof je dat dit het allemaal waard is!
Tips:
Als je geen runderbouillon in huis hebt, is kippenbouillon een uitstekend alternatief voor dit recept voor Spaanse stoofpot.
Als je het liever in de oven kookt, is dat helemaal prima.
Zet je oven op 180°C en ga verder zoals aangegeven in het recept: haal uit de oven om de aardappelen toe te voegen en plaats het terug in de oven om verder te stoven.
De snelkookpan is een goede optie om te gebruiken als je de kooktijden wilt versnellen (hij is binnen 40 minuten klaar).
Omdat de saus van de stoofpot bijzonder rijk is, heb je iets nodig dat niet overweldigend is om erbij te serveren.
En dan heb ik voor jou nog meer Spaanse gerechten die je moet proberen waarvan deze spaanse gehaktballen een van is.
Recept Spaanse runderstoof met aardappelen:
Ingrediënten
- 800 gr doorregen riblappen
- peper en zout
- 1 el gerookte paprikapoeder
- 1 el bloem
- olijfolie
- 1 grote ui
- 3 teentjes knoflook
- 3 el tomatenpuree
- 2 winterwortelen
- 1 bleekselderijstengel
- 400 gr tomaten
- 3 grote aardappelen
- 1 laurierblad
- 1 el tijm
- ½ tl saffraan
- 60 ml Pedro Ximenez of zoete sherry
- 500 ml runderbouillon
Instructies
- Breng in een grote stoofpan de bouillon met laurier, tijm, en saffraan aan de kook, zet het vuur dan zacht.
- Snijd de riblappen in blokjes van 2 cm en bestrooi ze met peper, zout, gerookte paprikapoeder en bloem.
- Bak ze op hoog vuur goudbruin en krokant in een koekenpan met een beetje olijfolie. Doe dit in porties. Doe het vlees in de pan met de bouillon.
- Blus het laatste gebakken portie vlees af met de Pedro Ximenez en schenk dit in z'n geheel ook in de pan met bouillon. Deksel op de pan en laag op laag vuur sudderen.
- Snijd de ui en knoflook fijn. Schil de wortelen in snijd deze in stukken. Snijd de bleekselderijstengel in dunne ringen en de tomaten in kleine blokjes.
- Bak de ui en knoflook in dezelfde pan glazig. Voeg de tomatenpuree toe en bak dit even mee. Doe dan de tomatenblokjes erbij, bak dit ook even mee en doe alles dan in de pan bij het vlees.
- Bak na 1 uur de wortel en bleekselderij nog even aan in de bakpan en doe dit ook bij het vlees. Deksel weer op de pan en laat ongeveer 2 uur op laag vuur stoven.
- Schil de aardappelen, snijd ze in stukken en doe ze het laatste half uur erbij en laat het stoven tot het vlees lekker mals is en de aardappelen gaar.
- Serveer de pan op tafel.
2 reacties
Hi Hanneke!
Wat was dit ontzettend lekker. Ik moet wel toegeven dat ik het met rode wijn heb gemaakt in plaats van sherry. De volgende keer doe ik het goed, beloofd. We zijn hier in huis al groot fan van je.
Liefs, Kelly
Hallo Kelly, helemaal goed dat je rode wijn gebruikt hebt hoor, zal vast ook lekker zijn. En wat leuk dat jullie zo enthousiast zijn, dankjewel daarvoor.
Lieve groet, Hanneke