Eet jij net zoals ik graag regelmatig salades? Maar maak je meestal maar 1 soort dressing of misschien koop je die zelfs kant en klaar.
Ik heb hieronder een handig overzichtje met lekkere saladedressings voor je. Natuurlijk zijn er voor mijn hubbie die in Amerika
gewoond heeft, ook de Amerikaanse saladedressings bij.
Je kunt de ingrediënten in een jampotje doen en dan goed schudden. Of je mixt ze in een blender samen.
Breng – indien nodig – de dressing dan nog op smaak met peper en zout.
Salades kan je in elk seizoen eten, zo zijn ze ’s zomers een lekkere lichte maaltijd bij warm weer. In het voorjaar gebruik je de lekkere
frisse voorjaarsgroenten zoals in deze Salade met koolrabi, groene appel en baby boerenkool.
In het najaar en de winter maak je weer andere salades. Stevige (maaltijd)salades in de winter met bijvoorbeeld gegrilde of geroosterde groenten,
zoals deze Warme pompoensalade met rode ui en granaatappelpitjes. En wat dacht je van deze Salade met gerookte eendenborst, chioggia en vijgen?
En voor elke salade geldt dat een lekkere dressing de salade helemaal afmaakt.
Saladedressings:
Frans (vinaigrette)
5 el olijfolie
1 el rodewijnazijn
1 el Dijonmosterd
1 tl citroensap
1 el zeer fijngehakt sjalotje
Frans, romig
5 el walnootolie
5 el olijfolie
4 el witte wijnazijn
5 el crème fraîche
1 el Dijonmosterd
1 el fijngehakte peterselie
Italiaans
3 el olijfolie
2 el rodewijnazijn
1/2 teentje knoflook, geraspt
1 el peterselieblaadjes, gehakt
1 el oreganoblaadjes, gehakt
1 el basilicumblaadjes, gehakt
Grieks
2 el olijfolie
2 el rodewijnazijn
1 tl citroensap
1/2 teentje knoflook, geraspt
1 el oreganoblaadjes, gehakt
1 el basilicumblaadjes, gehakt
Spaans
1 el mayonaise
2 el Griekse yoghurt (of magere yoghurt)
1 teen knoflook, geraspt
1/2 rode ui, gesnipperd
2 ansjovisfilets, heel fijngesneden
1 el kappertjes
1 groene peper, fijngesneden
1 el gehakte peterselie
1/2 tl gerookte paprikapoeder
Aziatisch
1 el zonnebloemolie
1 el sesamolie
1 el rijstwijnazijn
1 el sojasaus
1 tl hoisinsaus
1/2 tl geraspte gember
1/2 teentje knoflook, geraspt
1/4 tl chiliflakes
1 tl sesamzaadjes (geroosterd)
Midden-Oosters
2 el walnootolie
2 el olijfolie
1 el granaatappelsiroop
1/2 tl komijnpoeder
1/2 teentje knoflook, geraspt
1 tl rasp van sinaasappel
1 el sap van sinaasappel
2 druppels oranjebloesemwater
Honing/mosterd
2 el olijfolie
2 el balsamico
1 el Dijon mosterd
2 el vloeibare honing
Paprika citroendressing
5 el olijfolie
2 el citroensap
1 tl citroenzeste
1 el honing
1 tl Dijonmoster
1 tl gerookte paprikapoeder
peper en zout
Kruiden
5 el olijfolie
2 el witte wijnazijn
1 sjalotje, gesnipperd
1 el gehakte dille
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte bieslook
1 tl Dijon mosterd
1/2 teentje knoflook, geraspt
Balsamico/frambozen
3 el olijfolie
2 el balsamico
1 handje verse frambozen, gepureerd
1 tl Dijon mosterd
1/2 knoflookteentje, geraspt
Citroen
6 el olijfolie
2 el citroensap
1 tl citroenrasp
Yoghurt
5 el Griekse yoghurt
1 el appelciderazijn
1 el honing
1 el gehakte peterselieblaadjes
1 el gehakte bieslook
Pesto
4 el Griekse yoghurt
1 el citroensap
2 el zelfgemaakte pesto
Lauwwarme met spekjes
3 el olijfolie
1 el sherryazijn
50 gr magere spekreepjes
1 sjalotje gesnipperd
1 el honing
Bak de spekjes met ui in de olie, meng dan azijn en honing erdoor
Tahin
3 el tahin
3 el Griekse yoghurt
1 el citroensap
1 tl komijnpoeder
1/2 teentje knoflook, geraspt
1 tl oranjebloesemwater
1 el honing
Evt. water om te verdunnen
Kerrie
2 el mayonaise
2 el Griekse yoghurt
1 tl kerriepoeder
1 tl ketjap manis
1 tl gembersiroop
1/2 tl sambal
Granaatappel
4 el walnotenolie
2 el granaatappelmelasse
1 el Dijon mosterd
1 el honing
Caesar
2 el olijfolie
2 el balsamico
1/2 tl Worchestershiresaus
1 tl citroensap
1 tl Dijon mosterd
1/2 teentje knoflook, geraspt
2 ansjovisfilets
2 el Parmezaanse kaas, geraspt
Blauwe kaas/bleu cheese
1 el Griekse yoghurt
4 el mayonaise
1 el rodewijnazijn
3 el verkruimelde Roquefort
1/2 tl Worchestershiresaus
1 tl Dijon mosterd
1/2 teentje knoflook, geraspt
Ranch
1 el Griekse yoghurt
4 el mayonaise
1 el rodewijnazijn
1/2 tl Worchestershiresaus
2 el peterselie, gehakt
2 el gehakte bieslook
1/2 teentje knoflook, geraspt
Green Goddess
5 el Griekse yoghurt
3 el mayonaise
1 tl citroensap
1 el gehakte dille
2 el gehakte peterselie
2 el gehakte bieslook
1 el gehakte dragon
3 ansjovisfilets
2 tenen knoflook, geraspt
Thousand Islands
5 el mayonaise
1 el citroensap
1 el ketchup
1/2 teentje knoflook, geraspt
1 sjalotje, gesnipperd
1 augurkje, fijngesneden
1/2 tl Worchestershiresaus
paar druppels Tabasco
1 snuf paprikapoeder
En natuurlijk heb ik ook heerlijke salade recepten voor je. Kijk op de site onder het kopje salades en je zult er genoeg vinden.
Marten
juni 6, 2022 @ 7:36 pm
Wow, goeie info dit, thanks!
Ga er zeker een paar uitproberen.
Hanneke de Jonge
juni 7, 2022 @ 7:47 am
Super leuk om te horen, dankjewel Marten.