Ik heb weer zo’n heerlijk stoofgerecht voor jullie, namelijk een runderstoofpot met bier. Het bier geeft een heerlijke smaak aan het gerecht. Als je geen bier wilt gebruiken is dat ook prima, vervang het dan door bouillon.
Stoofvlees
Vlees wat op laag vuur heel lang heeft staan pruttelen, waardoor het zo gaar wordt dat het bijna uit elkaar valt, noemen we stoofvlees. Het kost wel wat tijd, maar dan serveer je ook wel iets lekkers. Vooral op koude dagen is dit heerlijk om te eten, comfortfood ten top.
Je kunt (doorregen) riblappen, runderlappen en/of sukadevlees gebruiken. Het vlees mag best wel een beetje vet bevatten, dit geeft het vlees extra smaak en een zachtere structuur. Wees dus niet bang voor een beetje vet aan het vlees.
Elk soort vlees heeft zijn eigen gaartijd. Het scheelt ook of je goed vlees koopt of niet, het ene riblapje kan daardoor sneller gaar zijn dan het andere.
Eigenlijk heb je er niet zoveel werk aan deze stoofpot. Eerst moet alles gesneden en aangebakken worden en dan laat je de pan lekker lang op een laag vuurtje staan garen. En dan is het toverwoord: geduld! Laat het vlees lekker lang stoven voor een boterzacht resultaat.
Ben jij ook zo gek op stoofvlees? Dan heb ik nog veel meer recepten voor jou. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke Runderstoofpot met dumplings, Pittige Chinese rundvlees stoofpot, Indonesisch stoofvlees Rendang, Marokkaanse runderstoofpot of deze Sukade met appelstroop?
Tips:
Roer wel af en toe en check of er genoeg vocht in de pan zit. Als het te droog kookt, kan je nog wat bouillon of water toevoegen.
Je kunt voor dit stoofgerecht donker bier, bokbier, trappist, blond, tripel of een Guinness beer gebruiken. De alcohol zal vervliegen tijdens de bereiding, hier hoef je dus niet bang voor te zijn.
Serveer het gerecht met een lekkere aardappel- of groentepuree zoals deze Knolselderij en wortelpuree, Romige pastinaakpuree of zoete aardappelpuree.
Je kunt het vlees de avond ervoor stoven, dan trekken de smaken er nog meer in. Dan hoef je het op de avond zelf alleen nog maar te verwarmen.
Je hebt een goede stoofpan met dikke bodem nodig.
Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Runderstoofpot met bier:
Ingrediënten
- 1 kg runder riblappen
- 1 grote ui
- 2 winterpenen
- 2 pastinaken
- 2 teentjes knoflook
- Olijfolie
- 125 gr spekreepjes
- 300 ml runderbouillon
- 300 ml bier
- 1 el tomatenpuree
- 1 takje tijm
- 4 takken peterselie
Instructies
- Laat het vlees eerst op kamertemperatuur komen. Snijd het dan in stukken van ongeveer 3 centimeter. Bestrooi het vlees met peper, en zout.
- Schil de uien en snijd dit fijn. Schil de wortels en pastinaken en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de knoflook in dunne plakjes.
- Zet een grote stoofpan en een koekenpan op het fornuis. Verwarm in de stoofpan de bouillon, het bier, tomatenpuree met de tijm.
- Bak het vlees in een beetje olijfolie in de hete bakpan op hoog vuur rondom goudbruin aan. Doe dit in porties, zodat het vlees goed aangeschroeid kan worden (niet te veel tegelijk bakken).
- Schep al het vlees in de stoofpan. Bak dan de spekjes, uien, wortel, pastinaak en knoflook in de bakpan in een paar minuten, doe dit ook in de stoofpan.
- Zet het vuur laag onder de stoofpot en laat het ongeveer 2,5 - 3 uur zachtjes pruttelen met de deksel half op de pan tot het vlees gaar en de saus ingekookt is.
- Serveer het gerecht met de pan op tafel en bestrooi het eventueel nog met wat grof gehakte peterselieblaadjes.