Runderstoof met lavendel

Ik heb diverse stoofpotjes met vlees op de site staan. En elke keer wil ik weer een ander stoofgerecht maken. Deze keer is het runderstoof met lavendel geworden. Niet dat ik de lavendel uit de tuin geplukt heb en mee gestoofd heb. Misschien zou dat best wel kunnen, maar ik had nog een potje gedroogde lavendel in de kast staan. Het was weer hoog tijd dat ik hier iets mee ging bereiden.
Nu is het de kunst om niet teveel lavendel in het gerecht te verwerken, je wilt niet dat het vlees naar lavendelzeep proeft (haha). Maar je moet wel net genoeg gebruiken, zodat je het toch nog proeft.
De lavendel met de specerijen, sinaasappel en honing geeft dit stoofpotje weer een hele andere smaakbeleving.

 

In plaats van runderbouillon, mag je van mij ook runderbouillonblokjes gebruiken. Ik zou er dan twee in deze stoof doen.

 

Lavendel

 

Bij lavendel denk je misschien aan zeep, linnen geurzakjes of geurkaarsen, maar lavendel in gerechten doet iets speciaals met de smaak. Zoals ik hierboven als schreef, moet je niet teveel gebruiken dat is niet lekker. Lavendel is lekker in zoete gerechten zoals koekjes, ijs of in een cocktail, maar ook heerlijk bij bijvoorbeeld zalm of kip. Met de gedroogde lavendel die ik nog had staan heb ik al diverse recepten gemaakt, je kunt ze vinden op de site.

 

 

Recept Runderstoof met lavendel:

Runderstoof met lavendel. Wil je eens een bijzonder stoofpotje maken, ga dan voor deze runderstoof met lavendel. Het is een heerlijke combi.
Voorbereidingstijd 25 minuten
Bereidingstijd 3 uur
Totale tijd 3 uur 25 minuten
Gang Hoofdgerechten
Keuken Frans
Porties 6 personen

Ingredients
  

  • 1,2 kg riblappen
  • olijfolie
  • peper en zout
  • 1 el komijnpoeder
  • 1 tl gerookte paprikapoeder
  • 300 ml runderbouillon
  • 1 blikje tomatenblokjes
  • 1 sinaasappel, rasp en sap
  • 4 el honing
  • 1 el oregano
  • 1 el gedroogde lavendel
  • 2 grote uien, gesnipperd
  • 4 knoflookteentjes, gehakt
  • 250 gr champignons
  • peper en zout

Instructions
 

  • Snijd de riblappen in blokjes van 3 centimeter en bestrooi met peper, zout, komijnpoeder en gerookte paprikapoeder.
  • Zet een grote (stoof)pan op het vuur en doe hierin de bouillon, tomatenblokjes, sinaasappelrasp en sap, honing, oregano en lavendel. Breng dit aan de kook en laat dan zachtjes pruttelen.
  • Bak in een bakpan in een scheutje olie het vlees goudbruin aan op hoog vuur. Doe dit in verschillende porties, zodat het vlees goed kan aanschroeien. Schep het vlees dan in de pan met bouillon.
  • Bak de ui en knoflook in dezelfde bakpan een paar minuten en doe dit dan ook in de stoofpan.
  • Laat dit ongeveer 2,5-3 uur op een laag vuur sudderen met een deksel op de pan tot het vlees zacht geworden is en bijna uit elkaar valt.
  • Borstel de champignons schoon en snijd ze doormidden. Roerbak ze even in de bakpan en voeg ze dan bij het vlees. Laat nog even mee sudderen.
  • Proef of de stoof voldoende op smaak is, voeg eventueel peper en zout toe of misschien nog een beetje honing.
  • Serveer de stoofpot met aardappelpuree, rijst of stokbrood.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating