Een rollade is een stuk vlees wat opgerold is en met een touwtje bijeengehouden wordt.
Rollades zijn altijd feestelijk, of het nu om een runder-, varkens, kip- of kalkoenrollade gaat, zet deze op tafel en de feeststemming zit erin. Voordeel van een rollade is dat je deze voor veel mensen kunt bereiden. Afhankelijk van de grootte van jouw tafelgasten, laat je de rollade groter of kleiner maken. Of je braad twee verschillende, voor ieder wat wils.
Deze runderrollade met rozemarijn en knoflook is een heerlijk stukje vlees om bijvoorbeeld met de feestdagen te serveren.

 

Je kunt een rollade in de pan bereiden of in de oven. Ik heb de hem in de pan gebraden, het voordeel daarvan is dat je een lekkere jus erbij hebt.
Als je de rollade in de oven wilt bereiden, wrijf het vlees dan rondom in met roomboter.
Leg hem dan in een braadslede en zet dit in een voorverwarmde oven van 200 graden. Braad de rollade gaar maar bedruip hem wel regelmatig met het vocht in de braadslee.
Ik vind het lekker om een runderrollade rosé te houden, als je hem helemaal doorgaart wordt het vlees droog. Reken als braadtijd voor 500 gram vlees ongeveer 30 minuten.
Het beste kan je een vleesthermometer gebruiken om exact te meten hoe gaar hij is.
De temperatuur voor een runderrollade is:
45-58 graden is medium rare
60-63 graden is kern nog rosé
> 65 graden dan is de rollade helemaal (te) gaar.
Laat na het braden de rollade 5 tot 10 minuten rusten (in aluminiumfolie gepakt) voordat je hem aansnijdt.

 

Wat eten we erbij?

 

Nou gebakken aardappeltjes is natuurlijk erg lekker en deze geroosterde spruitjes passen er ook goed bij.

Runderrollade met rozemarijn en knoflook. Wil je eens iets feestelijks op tafel zetten, maak dan deze heerlijke runderrollade met rozemarijn en knoflook.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 50 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst
Keuken Nederlands
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 runderrollade (750 gr)
  • olijfolie
  • 30 gr roomboter
  • 5 teentjes knoflook
  • 4 rozemarijntakjes
  • 50 ml rode wijn
  • 200 ml runderbouillon

Instructions
 

  • Haal de runderrollade een half uur voor het bereiden uit de koelkast, zodat deze op kamertemperatuur kan komen.
  • Dep de rollade vlak voor het bakken droog met keukenpapier. Verhit de olijfolie in een braadpan en schroei de rollade op hoog vuur rondom dicht op middelhoog vuur.
  • Voeg nu de roomboter, hele knoflooktenen en hele takken rozemarijn toe en braad dit nog even mee. Blus nu af met de rode wijn en laat dit even inkoken.
  • Giet de bouillon erbij en braad de rollade in ongeveer 30 minuten mooi bruin en gaar met het deksel schuin op de pan. Keer de rollade regelmatig om.
  • Haal de rollade uit de pan, leg hem op een snijplank en bedek het met aluminiumfolie.
  • Zet de pan met jus op een hoog vuur om de jus eventueel nog in te koken.

2 reacties

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating