Ik had roodlof gekocht bij mijn groenteboer. Deze prachtige rode variant van witlof lag daar zó verleidelijk te lonken, dat ik het gewoon niet kon laten liggen. Maar ja, dan heb je die mooie struikjes in huis… wat ga je ermee doen? Nou, allereerst maakte ik een té lekkere roodlofsalade met bietjes en nagelhout. Maar er lagen nog twee stronkjes in de la, en daar heb ik dit heerlijke gerecht van gemaakt: roodlof met sinaasappel en blauwe kaasdip.
Ik had toevallig ook nog een paar bloedsinaasappels liggen van een ander recept. En omdat die combi eerder zo goed uitpakte, dacht ik: waarom niet opnieuw combineren, maar dan in een ander jasje? Is het een salade? Misschien een beetje. Maar het is ook een topgerechtje voor bij de borrel of als fris voorgerecht.
Een paar jaar terug at ik op Ibiza een hapje dat me altijd is bijgebleven: witlofschuitjes gevuld met blauwe kaascrème. Die smaakcombinatie was zó goed, dat ik het vandaag als inspiratie heb gebruikt. Deze keer dus met roodlof, en in plaats van een crème heb ik er een smeuïge blauwe kaasdip bij gemaakt. Volgende keer misschien toch weer die crème…
Omdat walnoten zo’n fijne bite geven en perfect samengaan met blauwe kaas, heb ik die er bovenop verkruimeld. Voor wat kleur én extra smaak heb ik er kiemgroenten aan toegevoegd. Resultaat? Een kleurrijk bordje dat knalt van smaak.
Roodlof: een vergeten pareltje
Roodlof is een kruising tussen witlof en radicchio. Het valt onder de cichoreifamilie en heeft een iets pittigere en bitterdere smaak dan gewone witlof. Rauw komt de smaak het beste tot zijn recht – grillen kan, maar dan verlies je wel die prachtige paarse kleur.
Je vindt roodlof van oktober tot en met mei. Bewaar het in de groentelade van je koelkast, daar blijft het zeker een week goed. Verwijder voor gebruik de buitenste blaadjes, snijd het kontje eraf en pel de bladeren er voorzichtig vanaf. Zo krijg je mooie schuitjes om te vullen of te dippen.
Bloedsinaasappels: fris en krachtig
In deze tijd van het jaar zijn bloedsinaasappels op hun best. Ik ben er dol op – niet alleen vanwege de smaak, maar ook door die schitterende kleur. Bovendien bevatten ze meer vitamine C dan gewone sinaasappels. Kun je ze niet vinden? Gebruik dan gerust een gewone sinaasappel, het blijft een heerlijke combinatie.
Probeer ook eens deze [rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen] voor nóg meer inspiratie.
Tips
● Gebruik voor de dip een blauwe kaas zoals roquefort, stilton of gorgonzola. Kies er wel eentje die goed brokkelt.
● Heb je nog wat dip over? Smeer het op brood, serveer het bij chips of roer het door een soepje voor een verrassende twist.
Roodlof recept:
Ingrediënten
- 2 roodlof stronken
- 2 bloedsinaasappels
- 40 gr walnoten
- 1 bakje kiemgroenten
- 75 gr blauwe kaas
- 75 ml slagroom
- 2 el mayonaise
- peper en zout
Instructies
- Maak eerst de kaasdip: doe de verkruimeld kaas met de room in een hoge beker en meng dit met de staafmixer. Lepel dan de mayonaise erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het kontje van de roodlof, verwijder de buitenste lelijke bladeren en wikkel dan voorzichtig de blaadjes eraf. Leg ze op de borden.
- Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
- Snijd dan de partjes uit de sinaasappels. Bekijk op de foto gallery hoe ik dit gedaan heb.
- Leg de sinaasappelpartjes in de roodlofschuitjes. Hak de walnoten grof en verdeel ze samen met de kiemgroente over de schuitjes.
- Serveer de dip er apart bij.