Ik had roodlof gekocht bij mijn groenteboer. Deze prachtige rode versie van de witlof lag gewoon te lonken naar mij in de winkel. Maar ja dan heb je een paar van die prachtige struikjes in huis, wat ga je er dan mee doen hè? Allereerst had ik al deze te lekkere Roodlofsalade met bietjes en nagelhout gemaakt. Maar ik had nog 2 stronkjes over en daar heb ik deze heerlijke Roodlof en sinaasappel met blauwe kaasdip mee gemaakt.
Ik had ook nog bloedsinaasappels over van dat ene recept en omdat ik het een lekkere combi vond, dacht ik ….. ik combineer ze gewoon weer met elkaar. Maar dan in een andere salade. Ja is het eigenlijk een salade? Een beetje wel natuurlijk, maar het is ook heerlijk als voorgerechtje of borrelhap.
Ik had ooit eens op Ibiza een hapje gegeten in een restaurant van witlofschuitjes met een blauwe kaascrème erin. Deze smaakcombinatie was perfect en daarom heb ik de roodlof geserveerd met een blauwe kaasdip. Misschien de volgende keer toch zo’n lekkere blauwe kaascrème maken erbij. En omdat walnoten zo lekker zijn bij blauwe kaas, heb ik die verkruimeld boven de schuitjes. Voor een beetje kleur en extra smaak heb ik er kiemgroenten op geserveerd.
Roodlof
Roodlof is een soort kruising van witlof en de rode radicchio sla. Het behoort dus tot de cichorei familie en is iets bitterder en pittiger dan de witlof. De roodlof is rauw het lekkerst. Je kunt het ook grillen, maar dan gaat de mooie kleur wel verloren.
Roodlof is goed verkrijgbaar van oktober tot en met mei.
Bewaar het in de groentelade van de koelkast, hier zal het een week goed blijven.
Verwijder de buitenste blaadjes en snijd het kontje eraf. Pel dan de bladeren er voorzichtig van af.
Bloedsinaasappels
In deze tijd van het jaar zijn de bloedsinaasappels weer volop verkrijgbaar. Ik ben gek op deze friszoete sinaasappel. Ze zijn Niet alleen prachtig rood, maar ze bevatten ook nog eens veel meer vitamine C dan de oranje sinaasappel. Probeer ook eens deze Rode salade met bietjes, bloedsinaasappel en linzen.
Mocht deze sinaasappel niet in het seizoen zijn, gebruik dan een gewone sinaasappel.
Tips:
Als blauwe kaas kan je roquefort, stilton of gorgonzola gebruiken. Neem wel een kaas die lekker brokkelt.
Mocht je nog wat van deze dip overhouden, dan is het ook lekker bij chips of door een soepje.
Recept Roodlof en sinaasappel met blauwe kaasdip:
Ingredients
- 2 roodlof stronken
- 2 bloedsinaasappels
- 40 gr walnoten
- 1 bakje kiemgroenten
- 75 gr blauwe kaas
- 75 ml slagroom
- 2 el mayonaise
- peper en zout
Instructions
- Maak eerst de kaasdip: doe de verkruimeld kaas met de room in een hoge beker en meng dit met de staafmixer. Lepel dan de mayonaise erdoor en breng op smaak met peper en zout.
- Snijd het kontje van de roodlof, verwijder de buitenste lelijke bladeren en wikkel dan voorzichtig de blaadjes eraf. Leg ze op de borden.
- Snijd met een scherp mes de bovenkant en de onderkant van sinaasappels af. Zet de sinaasappels op de snijplank en snijd van boven naar beneden in een ronde beweging de schil met het wit af.
- Snijd dan de partjes uit de sinaasappels. Bekijk op de foto gallery hoe ik dit gedaan heb.
- Leg de sinaasappelpartjes in de roodlofschuitjes. Hak de walnoten grof en verdeel ze samen met de kiemgroente over de schuitjes.
- Serveer de dip er apart bij.