Voor deze Romige pompoen gratin met salie gebruik je alleen de hals van de flespompoen. Koop daarom eentje met een lange en smalle hals. Ik sneed ongeveer 750 gram aan plakjes van de pompoenhals. De rest van de pompoen kan je weer voor een ander gerecht gebruiken. Het is een heerlijk bijgerecht voor een feestelijk dinertje, serveer dit in plaats van aardappelen. Je zou het gerecht ook kunnen maken met zoete aardappelen, dit is ook een leuk alternatief.

 

Om de gratin veel smaak te geven gebruik ik een pittige (Engelse) mosterd, gerookte paprikapoeder, knoflook en Parmezaanse kaas. Als je gek op blauwe kaas bent, gebruik dit dan in plaats van de Parmezaanse kaas. Deze kazen gaan heel goed samen met pompoen. Salie en pompoen zijn ook een match made in heaven.

 

Pompoenen

 

Ik ben gek op pompoen en daarom staan er ook heel veel verschillende pompoen recepten op mijn site. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze Pompoen en kastanjesoep met cantharellen. Ook zo’n heerlijk gerecht om tijdens een etentje te serveren.

Romige pompoen gratin met salie. Deze gratin is een heerlijke vervanger van aardappelen. Je serveert hierdoor een geweldig en feestelijk groentegerecht.
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur
Gang Bijgerechten, Kerst, Vegetarisch
Keuken Frans
Porties 4 personen

Ingredients
  

  • 1 flespompoen
  • 1 klontje roomboter
  • 250 ml slagroom
  • 150 ml melk
  • 1 el pittige mosterd
  • 1/2 tl gerookte paprikapoeder
  • 2 knoflookteentjes
  • 10 salieblaadjes
  • 50 gr Parmezaanse kaas, geraspt
  • peper en zout

Instructions
 

  • Schil de hals van de flespompoen en snijd deze in hele dunne plakken met een mandoline.
  • Vet een ovenschaal in met boter (of olie). Verwarm de oven voor op 190˚C
  • Doe de room, melk, mosterd en chilivlokken in een pan. Rasp de knoflook erboven. Hak de salieblaadjes fijn en doe dit ook in de pan. Verwarm het mengsel tot net tegen de kook aan.
  • Leg de pompoenplakjes dakpansgewijs in de ovenschaal en strooi over elke laag een beetje peper en zout. Strooi op de bovenste laag de Parmezaanse kaas erover.
  • Schenk de warme room erover en zet de schaal in de oven. Laat de gratin ongeveer 45-60 minuten garen in de oven.
  • Het gerecht is klaar als de pompoen zacht geworden is en de bovenkant mooi goudbruin is.
  • Haal de schaal uit de oven en zet deze op tafel.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating