Risotto met groene asperges

Ja hoor, de asperges zijn er weer – heerlijk! Wij zijn er dol op en eten ze volop zolang ze in het seizoen zijn. Deze keer maakte ik een romige risotto met groene asperges. En geloof me, de asperges spelen hier écht de hoofdrol. Risotto met witte asperges is ook verrukkelijk, maar deze variant met groen is nét wat frisser en sneller klaar. Maak ‘m zolang het kan, want het seizoen is zo weer voorbij!

Risotto: Italiaans comfortfood

Risotto komt oorspronkelijk uit het noorden van Italië en wordt gemaakt van speciale risottorijst zoals arborio of carnaroli. Het resultaat? Zacht, romig comfortfood met een lichte bite.

Deze versie met groene asperges is vegetarisch, maar je kunt hem makkelijk uitbreiden met wat gebakken garnalen of een stukje vis. Net waar je zin in hebt.

Veel mensen denken dat risotto moeilijk is om te maken. Maar laat je niet afschrikken. De klassieke methode is simpel: voeg telkens een soeplepel warme bouillon toe aan de rijst en wacht tot het vocht is opgenomen. Herhaal dat tot de rijst beetgaar is.

Zelf heb ik deze keer de bouillon er in één keer bij gedaan. De Italiaanse risottopolitie zal er wel iets van vinden, maar eerlijk: het werkte prima. Je moet dan wel regelmatig roeren. En let op dat je de rijst niet te gaar laat worden – een beetje beet mag.

Groene asperges

Asperges horen echt bij het voorjaar. In Nederland zijn ze verkrijgbaar van april tot 24 juni. De witte zijn het meest bekend, maar de groene asperge is minstens zo lekker én sneller te bereiden.

Groene asperges groeien boven de grond en hebben daardoor een iets intensere smaak. In tegenstelling tot de witte hoef je ze niet te schillen – alleen even de harde onderkant afbreken. Dat scheelt een hoop werk.

Zowel witte als groene asperges zijn super veelzijdig:

  • Je kunt ze koken, bakken, grillen, wokken, stomen

  • Of verwerken in een soep, salade of ovenschotel

En ja, asperges zijn ook nog eens hartstikke gezond. Ze zitten vol vezels, vitamines en mineralen.

Op zoek naar meer inspiratie met groene asperges? Kijk dan eens naar:

Heb je dit recept geprobeerd? Laat hieronder een reactie en beoordeling achter – ik hoor graag wat je ervan vond!

Risotto met groene asperges recept:

Risotto met groene asperges. Je het aspergeseizoen is weer aangebroken. Laten we ervan genieten zolang het kan en maak deze heerlijke asperge risotto.
Voorbereidingstijd 7 minuten
Bereidingstijd 23 minuten
Totale tijd 30 minuten
Gang Hoofdgerechten, Pasta's, Vegetarisch
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Ingrediënten
  

  • 4 el olijfolie
  • 1 sjalot
  • 500 gr groene asperges
  • 350 gr risottorijst
  • 150 ml droge witte wijn
  • 1 ltr groentebouillon
  • 125 g crème fraîche
  • 50 gr Pecorino, geraspt

Instructies
 

  • Snijd de sjalot fijn. Breek de harde onderkanten van de asperges en snijd de kopjes eraf (houd die apart). Snijd dan de stengels in ½ cm stukjes.
  • Verhit een (hapjes)pan met 2 eetlepels olijfolie en fruit hierin de sjalot 1 minuutje. Schep de aspergestukjes erdoor en bak 3 minuten mee.
  • Voeg ook de risotto toe en bak 1-2 minuten tot de korrels glazig zijn. Giet de witte wijn erbij en laat de rijst de wijn al kokend opnemen.
  • Voeg de bouillon toe en laat zachtjes beetgaar koken in 15-18 minuten. Roer af en toe.
  • Blancheer ondertussen kopjes van de asperges in een andere pan.
  • Meng de crème fraîche en helft van de Pecorino door de risotto. Proef de risotto en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
  • Neem de risotto van het vuur en laat afgedekt een paar minuutjes rusten.
  • Schep de risotto op de borden. Verdeel de aspergekopjes erover en bestrooi met de rest van de Pecorino.

2 reacties

  1. Hanneke,
    Een heerlijk recept!!!
    Ik heb er zelf nog wat gemixte paddenstoeltjes, rode paprika blokjes en rivierkreeftjes aan toegevoegd.
    Smaaakte zalig.

  2. Dankjewel Marion, fijn om te horen. En die aanvulling lijkt me ook heerlijk.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating