Ben jij ook zo gek op Limoncello? Nou dan heb ik hier een te lekker recept voor jou. Zelf Limoncello maken, klinkt goed he? Het is niet moeilijk te maken, je hebt alleen een maand geduld nodig voordat het klaar is. Maar dan heb je ook wat! Leg een fles zelfgemaakte citroenlikeur snel in de vriezer en genieten maar!

Limoncello maken met wodka

Limoncello maken met wodka is een heerlijke en eenvoudige manier om deze klassieke Italiaanse likeur thuis te bereiden. De Italiaanse citroenlikeur Limoncello werd oorspronkelijk voornamelijk in het zuiden van Italië gemaakt, in de omgeving waar de lekkerste citroenen vandaan komen. De citroenlikeur die in het noorden van Italië wordt gemaakt, heet vaak Limoncino. Het recept voor deze likeur is al eeuwenoud.

En jij kunt deze heerlijke likeur ook zelf thuis maken met dit recept. Het wordt een mooie gele likeur die een klein beetje troebel is, maar dat komt door de etherische oliën uit de citroenschillen. Het is een reactie van die oliën op de alcohol. Dus niet schrikken en niet denken dat jouw likeur mislukt is.

Deze citroenlikeur wordt alleen gemaakt van de schil van citroenen. Deze schillen worden in een fles met alcohol gedaan en weken daarin. Je kunt pure alcohol gebruiken, maar dat is vaak duur en moeilijk te vinden. Daarom gebruik ik wodka met een hoog alcoholpercentage als alternatief. Na drie weken voeg je een suikersiroop toe en laat je het nog een week staan. Het resultaat? Een verbluffend lekker drankje. Dankzij de wodka behoudt de Limoncello zijn krachtige en frisse smaak.

Beste citroenen voor limoncello

Het beste kan je biologische citroenen (het liefst uit Italië) gebruiken voor limoncello. Maar als je dit te kostbaar vindt, koop dan ‘gewone’ citroenen. Boen ze wel eerst goed schoon voordat je ze gaat schillen.

Tja, en dan houd je ineens 10 citroenen over. Wat ga je ermee doen? Je kunt er bijvoorbeeld jam van maken. Ik heb ze uitgeperst en van de helft een limonade oftewel lemonade gemaakt. En de andere helft heb ik in ijsblokvormpjes gedaan. Deze kun je dan uit de vriezer halen als je weer een lemonade wilt maken, of gebruik ze voor iets anders.
Citroenlimonade:

  • Sap van 5 citroenen
  • 1 kop kristalsuiker
  • 1 kop water

Kook het water met de suiker en roer tot de suiker is opgelost. Laat afkoelen, meng het met de citroensap en doe het in een literkan. Vul aan met koud water en ijsblokjes.

Zelf Limoncello maken

Arancello

Dit is een variant van Limoncello, maar dan gemaakt van sinaasappelen. Hiervoor heb ik 8 sinaasappels gebruikt en dezelfde methode gevolgd. Gebruik ook hier een goede kwaliteit wodka voor de beste smaak.

Zelf Limoncello maken

Tip:

Serveer de Limoncello ijskoud in kleine glaasjes na de maaltijd. Of maak een frisse cocktail door een scheutje in een glas Champagne of Prosecco te schenken.

Extra nodig: goed afsluitbare (weck)pot (1,5 liter) en twee lege 1 liter flessen

Zelf limoncello maken: