Zijn ze niet schattig, deze kleine vegetarische gevulde pompoentjes? En daarnaast zijn deze eenpersoons pompoentjes ook nog eens heerlijk! Ga naar de groenteboer en vraag of ze kleine pompoentjes hebben en vul ze met deze lekkere ingrediënten. Maak ze voor een speciaal etentje thuis. Het voordeel van deze pompoentjes is dat ze geschikt zijn voor zowel vegetariërs als vleeseters. De vleeseters zullen het vlees echt niet missen met dit gerecht. Ze zijn niet moeilijk te maken en het voordeel ervan is, dat je ze van tevoren helemaal kunt bereiden en op de avond zelf hoef je ze dan alleen nog maar in de oven te schuiven.
Pompoenen
Ik heb die heerlijke zoete blauwe pompoen (lijkt op de kabocha) gebruikt. Het heet blauwe pompoen omdat de schil een blauwachtige gloed heeft. Het vruchtvlees is dieporanje en lekker zoet en zacht. Maar mocht je die niet kunnen vinden, neem dan de oranje.
In mijn blog Ben jij ook zo gek op pompoen kan je alles lezen over de diverse soorten pompoen.
Je kunt deze vegetarische pompoentjes natuurlijk ook serveren met de Kerstdagen. Als ze heel klein zijn, maak je er een voorgerecht van. Heb je grotere pompoenen dan serveer je het als hoofdgerecht.
Kan je deze kleine pompoentjes niet vinden, neem dan pompoenen van ongeveer 500-600 gram en snijd deze doormidden. Serveer dan gevulde halve pompoenen. Als je biologische pompoenen koopt, zou je deze zelfs in z’n geheel met schil en al kunnen eten.
Vullingen
Ik heb de pompoentjes gevuld pastinaak, beukenzwammetjes, linzen, gedroogde vijgen, hazelnoten, pompoenpitten, peren en blauwe kaas.
Maar je kunt ook andere groenten gebruiken die in het seizoen zijn zoals aardperen, wortel, knolselderij, koolraap, peterseliewortel, spruitjes, bietjes, andere soorten paddenstoelen.
Ook lekker erin is gekookte rijst, quinoa, parelcouscous, tarwekorrels, farro, bulgur, spelt en/of maïskorrels.
Noten zoals pecannoten, amandelen, walnoten of cashewnoten zijn ook erg lekker om te gebruiken. En gedroogd fruit zoals cranberries, dadels, blauwe bessen of rozijnen doen het ook goed in de vulling.
Als je niet van blauwe kaas houdt, neem dan blokjes oude kaas, truffelkaas, geitenkaas, brie of feta hiervoor in de plaats.
Tips:
Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.
Je kunt dit gerecht helemaal van tevoren bereiden. Warm ze dan 30 minuten op in de oven op 180˚C voordat je ze serveren gaat.