Vegetarische gevulde pompoentjes

Zijn ze niet schattig, deze kleine vegetarische gevulde pompoentjes? En daarnaast zijn deze eenpersoons pompoentjes ook nog eens heerlijk! Ga naar de groenteboer en vraag of ze kleine pompoentjes hebben en vul ze met deze lekkere ingrediënten. Maak ze voor een speciaal etentje thuis. Het voordeel van deze pompoentjes is dat ze geschikt zijn voor zowel vegetariërs als vleeseters. De vleeseters zullen het vlees echt niet missen met dit gerecht. Ze zijn niet moeilijk te maken en het voordeel ervan is, dat je ze van tevoren helemaal kunt bereiden en op de avond zelf hoef je ze dan alleen nog maar in de oven te schuiven.

 

Pompoenen

 

Ik heb die heerlijke zoete blauwe pompoen (lijkt op de kabocha) gebruikt. Het heet blauwe pompoen omdat de schil een blauwachtige gloed heeft. Het vruchtvlees is dieporanje en lekker zoet en zacht. Maar mocht je die niet kunnen vinden, neem dan de oranje.
In mijn blog Ben jij ook zo gek op pompoen kan je alles lezen over de diverse soorten pompoen.

 

Je kunt deze vegetarische pompoentjes natuurlijk ook serveren met de Kerstdagen. Als ze heel klein zijn, maak je er een voorgerecht van. Heb je grotere pompoenen dan serveer je het als hoofdgerecht.
Kan je deze kleine pompoentjes niet vinden, neem dan pompoenen van ongeveer 500-600 gram en snijd deze doormidden. Serveer dan gevulde halve pompoenen. Als je biologische pompoenen koopt, zou je deze zelfs in z’n geheel met schil en al kunnen eten.

 

Vullingen

 

Ik heb de pompoentjes gevuld pastinaak, beukenzwammetjes, linzen, gedroogde vijgen, hazelnoten, pompoenpitten, peren en blauwe kaas.
Maar je kunt ook andere groenten gebruiken die in het seizoen zijn zoals aardperen, wortel, knolselderij, koolraap, peterseliewortel, spruitjes, bietjes, andere soorten paddenstoelen.
Ook lekker erin is gekookte rijst, quinoa, parelcouscous, tarwekorrels, farro, bulgur, spelt en/of maïskorrels.

 

Noten zoals pecannoten, amandelen, walnoten of cashewnoten zijn ook erg lekker om te gebruiken. En gedroogd fruit zoals cranberries, dadels, blauwe bessen of rozijnen doen het ook goed in de vulling.

 

Als je niet van blauwe kaas houdt, neem dan blokjes oude kaas, truffelkaas, geitenkaas, brie of feta hiervoor in de plaats.

 

Tips:

 

Het recept voor de rozemarijnzout* vind je hier.

Je kunt dit gerecht helemaal van tevoren bereiden. Warm ze dan 30 minuten op in de oven op 180˚C voordat je ze serveren gaat.

 

 

Recept Vegetarische gevulde pompoentjes:

Vegetarische gevulde pompoentjes. Zijn ze niet schattig, deze kleine eenpersoons vegetarische gevulde pompoentjes? En ze zijn ook nog eens heerlijk.
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 50 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Hoofdgerechten, Kerst, Vegetarisch, Vegetarische hoofdgerechten, Voorgerechten
Keuken Amerikaans, Nederlands
Porties personen

Ingrediënten
  

  • 4 kleine pompoentjes (300 gr)
  • olijfolie
  • 1 grote pastinaak
  • 200 gr beukenzwammetjes
  • 1 blik (300 gr) linzen
  • 50 gr gedroogde vijgen
  • 50 gr hazelnoten
  • 40 gr pompoenpitten
  • 2 peren
  • 50 ml paddenstoelenbouillon
  • 50 gr blauwe kaas

Instructies
 

  • Verwarm de oven voor op 180˚C. Was de pompoentjes en snijd de top eraf (of snijd de grotere pompoenen doormidden) en lepel de pitten eruit.
  • Bestrooi royaal met olijfolie en zout en leg pompoen met de open kant naar beneden op een bakpapier in de oven gedurende 30-40 minuten totdat de pompoen zacht is. Haal ze dan uit de oven.
  • Schil en snijd ondertussen de pastinaak in hele kleine blokjes. Kook de blokjes in ongeveer 10 minuten gaar, giet ze dan af.
  • Giet de linzen af in een vergiet. Snijd de beukenzwammetjes van de bodem, snijd de vijgen in kleine stukjes, hak de hazelnoten grof en schil en snijd de peren in kleine blokjes.
  • Verhit een scheut olijfolie in een grote bakpan en bak hierin de beukenzwammetjes goudbruin. Voeg dan de pastinaakblokjes toe en bak dit even mee.
  • Doe dan de linzen, vijgen, hazelnoten, pompoenpitten en perenblokjes toe en laat deze even meebakken. Giet als laatste de bouillon erbij.
  • Breng op smaak met peper en zout. Lepel dit mengsel in de pompoenen, leg de blokjes kaas erop en serveer direct of houd ze nog even warm in de oven.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Recipe Rating