Wij zijn voor mijn moeders 90e verjaardag met haar naar Istanbul gegaan. Ze was daar al eens eerder geweest en vond dat toen zo mooi en dat wilde ze graag nogmaals met ons beleven. Dit is een fantastische week geweest waar we heel veel gezien en gedaan hebben. En natuurlijk ontzettend lekker gegeten hebben. Ik heb weer veel inspiratie opgedaan en ga natuurlijk aan de slag met de voor mij nieuwe Turkse recepten. Te beginnen met deze heerlijke Turkse feta yoghurtdip Haydari, die regelmatig als mezze geserveerd werd.
Haydari
Haydarı is een dikke en romige dip gemaakt van feta en yoghurt. Het wordt als mezze vooraf aan het eten geserveerd. Je kunt het met Turks brood, plat brood, pitabroodjes of met rauwkost serveren. Het moet een dikke dip worden, die je kunt opscheppen met het brood of de rauwkost. Ik had het eerst in de keukenmachine gemaakt, maar hierdoor werd de yoghurt te dun. Dus meng het met de hand of je laat de Griekse yoghurt eerst nog uitlekken zodat deze nog dikker wordt.
Dit kan je doen door een schone en natte theedoek in een vergiet te leggen. Hier giet je de yoghurt op en laat dit (in de koelkast) een paar uur uitlekken. De hoeveelheid yoghurt zal hierdoor halveren. Deze uitgelekte yoghurt heet ook wel Labneh en wordt veel gebruikt in de Midden-Oosterse keuken.
Mezze
Mezze zijn kleine hapjes uit de Midden-Oosterse, Turkse en Griekse keuken. De meeste hapjes zijn vegetarisch en worden vooral gemaakt van groenten. Heerlijke dips en spreads waar je lekker brood in kunt dippen, gegrilde groente zoals aubergines of paprika’s. Wij kregen dit in Turkije heel vaak vooraf aan ons diner, ik hou ervan!
Natuurlijk kan je de meeste dips wel kant-en-klaar kopen, maar zelf maken is zoveel lekkerder. Dus als je ze zelf gaat bereiden, maak dan in ieder geval deze Turkse feta yoghurtdip Haydari.
Tips:
Je kunt deze dip twee dagen van tevoren maken. Bewaar het goed afgesloten in de koelkast maar haal het een half uur van tevoren eruit, zodat je het op kamertemperatuur kunt serveren.
Als verse groene kruiden* kan je munt, dille, peterselie of koriander erop gebruiken.
Verder zijn gehakte zwarte olijven en citroenrasp erop ook erg lekker.
Gebruik wel een goede extra vergine olijfolie of een heerlijke Hollandse pompoenpitolie.
Pul biber zijn een soort rode pepervlokken, vervang het eventueel door chilivlokken.