Zo tegen de herfst komen de gekleurde wortelen en bietjes weer van boer Martin Topper op de markt. Wat ga ik ervan maken? Het lekkerst vind ik als je de bietjes en wortelen poft in de oven. Hierdoor krijgen deze groenten nog meer smaak. Wortelen en bietjes goed schoongeboend en ingepakt in aluminiumfolie. Gooi ze in de oven en na ongeveer een uur begint je keuken te ruiken naar gepofte bietjes en weet je dat ze gaar zijn. Voor de zekerheid nog even een mes door het aluminiumfolie prikken om te kijken of ze echt zacht zijn en dan kan je ze eruit halen. Even laten afkoelen en dan kan je de schil van de bietjes er heel makkelijk afvegen. Als je de wortelen goed schoongeboend hebt, hoef je deze niet meer te schillen. Ik had toevallig nog deze kleuren bietjes en wortelen liggen. Omdat de chioggia biet heel groot was, heb ik deze doormidden gesneden en de helft rauw gelaten, vanwege zijn mooie kleurtjes. Je kunt natuurlijk allerlei kleuren gebruiken, of gewoon rode bietjes en oranje wortelen nemen. Het is dus een salade van gepofte gekleurde biet en wortel geworden. Van zo’n kleurige salade wordt je toch blij op een sombere dag.
Als je er een maaltijdsalade van wil maken, doe er dan wat blokjes feta of geitenkaas bij.

Nog meer bietjes

 

Deze Rode bietensoep met gember en kokosmelk heeft ook zo’n prachtige kleur waar je vrolijk van wordt.