Heb jij misschien nog een Römertopf achter in een keukenkastje liggen? Haal hem er dan snel uit want ik heb een heerlijk recept voor jou. Het is deze Römertopf met kip en zoete aardappel. Een makkelijk gerecht, je hoeft er niets aan te doen want de oven doet het werk. Je hebt alleen een beetje geduld nodig, het duurt wel even voordat de kip er botermals uit komt.

 

Römertopf

 

Een Römertopf is een oeroude aardenwerken stoofpot, waarin gerechten in gestoofd/geroosterd worden. Het is een gezonde manier van voedselbereiding, je gebruikt namelijk geen vet. De ingrediënten worden in hun eigen vocht gaar gestoomd in de afgesloten pot in de oven. Kip, vlees, vis, groenten en/of aardappelen, het kan allemaal bereid worden in deze schaal. En het voordeel ervan is dat alle smaakstoffen en vitaminen in het gerecht blijven.
Het is eigenlijk hetzelfde principe als een Tajine.

 

Voordat je de Römertopf gaat gebruiken moet deze eerst vocht opnemen. Dit doe je door de schaal en deksel een kwartiertje in koud water te zetten. Ondertussen kan je de groenten en aardappelen voorbereiden. Het vocht van de pot zal verdampen, waardoor het voedsel gaar stoomt. Het wordt een soort oventje in de oven.

 

Het duurt wel even voordat het gerecht klaar is, maar hé je hebt er verder geen omkijken naar. De oven doet namelijk het werk voor je. Ondertussen kan je zelf iets anders gaan doen.
Je kunt het gerecht nooit te lang in de oven laten staan en het gerecht kan in principe ook niet verbranden.

 

Om een krokant korstje op de kip te krijgen, kan je de laatste 20 minuten de deksel van de schaal halen.

 

De pot is gevoelig voor grote temperatuurschommelingen, zet daarom de schaal in een koude oven en zet de oven dan pas aan. Plaats de warme schaal ook niet gelijk uit de oven op het koude aanrecht.

 

Schoonmaken

 

Een Römertopf is makkelijk en snel schoon te maken met een borstel of sponsje. Bij hardnekkig vuil laat je het even weken in wat heet water met afwasmiddel.
Laat na het schoonmaken de Römertopf een uurtje drogen, voordat je hem opbergt.

 

Tips:

 

Pas op met het openen van de römertopf, er kan hete stoom afkomen.
Haal de kip een uurtje voordat hij de oven ingaat uit de koelkast om op kamertemperatuur te komen.
Ik vind de gerechten uit de Römertopf wat flauw worden, dus mijn advies is om de ingrediënten goed te kruiden.
Het recept van de rozemarijnzout* vind je hier.
Serveer dit gerecht met een heerlijke salade zoals bijvoorbeeld deze Broccoli salade met gekarameliseerde pecannoten.

 

 

Recept Römertopf met kip en zoete aardappel: