Mijn oma en opa hadden een hele grote moestuin een boomgaard. Vooral zomers was ze er erg druk mee. Alles was natuurlijk op dezelfde tijd rijp en moest geoogst of geplukt worden en wij mochten daarbij helpen. Appeltjes schillen en drogen, fruit inmaken in alcohol en groenten in zuur of zout leggen. Op deze manier hadden ze in de winter ook nog plezier van groenten en fruit uit eigen tuin.
Rode Bessen op sterke Drank
Ik kan me nog goed herinneren dat ze rode bessen op sterke drank inmaakte. De rode bessen (aalbessen) kan je zo eten met drank als toetjes, maar ze zijn ook lekker op ijs, cake of een panna cotta. Of je maakt er een lekkere cocktail van.
Sterk drank
Je kunt de besjes op jenever, gin, rum of brandewijn inmaken. Wat je maar in huis hebt of wat je maar lekker vindt. Als het alcoholpercentage van de drank maar boven de 24% is. Hoe hoger het alcoholpercentage des te langer kan je het bewaren en gaat het niet gisten.
Maken
De pot of fles waarin je het doet moet brandschoon (steriel) zijn. Spoel de besjes af en laat ze uitlekken. Verwijder ze dan voorzichtig van de steeltjes en doe ze in een pot samen met de suiker. Schenk hierop de alcohol totdat de besjes helemaal onder staan. Schud de pot voorzichtig en herhaal dit dagelijks. Na een week kan je de besjes gedrenkt in sterke drank al nuttigen. Hieronder vind je het hele recept.
Tegenwoordig is inmaken weer helemaal hot, iedereen is aan het wecken en inmaken geslagen.
Tips:
- Deze rode bessen op sterke drank kan je natuurlijk ook heel goed serveren op deze Yoghurt pannenkoekjes.
- Maak ook deze heerlijke Rode bessen jam.
- Als je dit recept hebt gemaakt en het lekker vond, kan je hieronder een reactie en beoordeling achterlaten.
Recept Rode bessen op sterke drank:
Ingrediënten
- 250 gr rode bessen
- 125 gr suiker
- ± 300 ml sterke drank
Instructies
- Spoel de besjes af, laat ze uitlekken en rits ze dan voorzichtig van de takjes. Doe ze in een goed afsluitbare pot en doe de suiker erop.
- Schenk zoveel sterke drank erbij tot de besjes onder staan. Sluit de pot goed af en schud even.
- Laat minimaal een week staan, maar schud wel elke dag even de pot zodat het suiker zich mengen kan door de drank. Zet eventueel in de koelkast.



6 reacties
Ik heb al rode bessen op Rhum gemaakt vorig jaar en dat was super.
Je moet er wel rekening mee houden dat ik al 56 jaar AL mijn sterke dranken zelf maak, dus mijn Rhum zal je al moeilijk vinden en die is ook minimum 45%.
Ik laat de besjes in de rhum trekken, doe er geen suiker bij maar een deel zelf gemaakte “Punch au Rhum” dat is een zoete likeur,
Laat alles maanden en zelfs jaren trekken, hoe ouder hoe beter.
Deze drank is niet echt zoet maar ook niet zuur, mijn vriendin is er gek op.
Probleem van de huidige generatie is dat ze niet meer weten hoe te drinken en te genieten van een echte sterke drank.
In mijn jeugd was alles minstens 45 en 50%.
De combinatie van rhum (50% ) en punch au rhum van 40% met de bessen erbij geeft mischien 40% maar is onbeperkt houdbaar en een godendrank na 3 jaar.
Probeer dat maar eens, suiker is overbodig met de juiste combinatie.
Mvg
Beste Georges, dat klinkt super lekker. En wat leuk dat u zelf deze drank(jes) maakt. Zal wel heel erg lekker zijn.
Culinaire groet, Hanneke
Beste Hanneke,
Dank voor uw reactie.
Ik moet me nu wel even corrigeren, heb zopas een nieuwe samenstelling “gestart” en ik heb nog een heel klein beetje over van vorige keer.
Ik heb het toen wel ongeveer een jaar laten staan zie ik nu aan de datum, daarna word het helder gefilterd door een koffiefilter en er worden uiteraard vele besjes mee in de fles(en) gedaan zodat het nog verder kan “rijpen”.
De drank is dus niet zoet maar eerder neutraal op dat gebied, het is ieder zijn smaak, wens je het zoeter kan je suiker of zelfgemaakte suiker siroop toevoegen nadien, persoonlijk doe ik het liever niet omdat dan de smaak begint te “verdoezelen”.
Ik voeg trouwens nooit suiker toe aan een vruchten maceratie omdat dit het filteren nadien enorm vertraagt.
Bovendien gebruik ik meestal alcohol van 96% om te macereren, dat gaat iets sneller, indien gewenst, maar de opname van smaak enz is veel intenser. Je kan het vergelijken met tee maken met warm water of met kokend water.
Nadien kan je alles best “versnijden” tot het juiste (gewenste) alcohol percentage, samen met de suiker siroop.
Deze laatste maak ik van witte kandijsuiker en gedistilleerd water natuurlijk (50/50). Je kan uitrekenen hoeveel suiker er in 100mL van de siroop zit (heb daar een handig tabelletje voor gemaakt) en zo kan je perfect het gewenste alcohol percentage berekenen en de hoeveleid suiker die je in je eindproduct wenst, mede door toevoeging van extra gedistilleerd water.
Met vriendelijke groet.
Georges.
Dank u wel George, ben nu toch wel heel nieuwsgierig naar deze drank geworden.
Culinaire groeten, Hanneke
Beste Hanneke,
Het resultaat hiervan zal een tijdje duren natuurlijk, maar hierna geef ik u een recept voor rode bessen likeur.
Noteer vooraf dat er na maanden nog lichte wolkjes kunnen ontstaan, je kan dat wegdoen door extra te filteren, zelf doe ik het niet omdat het uiteindelijk restanten zijnn van de besjes die nog vrij komt na maanden.
Zet de likeur als hij minstens 2 maanden gerijpt heeft in de frigo, koud is de smaak nog beter.
Hier mijn uitgebreid recept:
Voorafgaandelijke opmerking:
Zorg voor zuivere onbespoten producten, heb je die niet was of spoel alle vruchten dan eerst grondig
af.
Samenstelling:
– 250 g rode bessen (enkel de goede rijpe besjes uitzoeken),
– 90 g aardbeien (doormidden of in 4 gesneden),
– 4 tot 8 druppeltjes natuurlijk sinaasappel extract of ong. 4 g gedroogde sinaasappel schil,
– 1 mespuntje zuivere witte vanille,
– 500 mL (0,5L) zuivere alcohol van 96%,
Werkwijze:
Doe dit alles in een bokaal en laat minstens 4 weken macereren op een donkere warme plaats.
Indien mogelijk elke dag door elkaar schudden.
Na 4 of 5 weken giet men de vloeistof door een koffiefilter, dit neemt wat tijd in beslag natuurlijk, het
restant van de bokaal wordt weggegooid, of eventueel uitgeperst en extra gefilterd indien gewenst.
Doe nu in een (liter) fles waarin men de likeur wenst te maken, ongeveer 150-180 g witte kandijsuiker
voor fijn resultaat of eventueel klontjes suiker of fijne griessuiker voor bakkers.
Giet hierop ongeveer 420-500 ml zeer warm gedistilleerd water en zorg dat alles goed gesmolten is.
(Men kan ook vooraf de siroop maken met 50/50 suiker/water, in dit geval neemt men 250-290 mL
suiker water + het verschil aangevuld met water).
Giet nu de alcohol, afkomstig van de maceratie in de fles tot ze bijna vol is. Meng dit alles door de fles
enkele keren (met stop uiteraard) heen en weer te kantelen.
Proef en vul daarna de fles verder met het restant van de maceratie eventueel aangelegd met wat suiker
siroop, water of alcohol indien gewenst.
Noteer dat de smaak eerder een beetje zuur is zoals de bessen, dat is perfect zo, het moet niet zoet
smaken om lekker te zijn.
Er zal ook lichte schuimvorming ontstaan na het mengen, dat is normaal en verdwijnt later wel.
Laat nu het eindproduct rustig na rijpen in de fles voor minstens 1, liefst 2 maanden of langer.
Men heeft nu een fijne likeur van ongeveer 35% die zeer aangenaam smaakt.
Groetjes.
Beste Georges, hartelijk dank voor dit recept. Ga het zeker proberen.
Groeten, Hanneke